Nagyvilág

2012.03.25. 18:57

Szíria - Medvegyev szerint Annan missziója lehet Szíria utolsó esélye a véres polgárháború elkerülésére

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. március 25., vasárnap (MTI) - Az orosz államfő szerint Kofi Annan küldetése lehet Szíria utolsó esélye arra, hogy elkerülje a véres polgárháborút.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2012. március 25., vasárnap (MTI) - Az orosz államfő szerint Kofi Annan küldetése lehet Szíria utolsó esélye arra, hogy elkerülje a véres polgárháborút.

Dmitrij Medvegyev a volt ENSZ-főtitkárral, az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottjával Dél-Koreába indulása előtt találkozott.

Kofi Annan szombaton kimondottan azért érkezett Moszkvába, hogy találkozzon az orosz államfővel, aki viszont sűrű programja miatt csak vasárnap, a vnukovói repülőtér VIP-termében tudta őt fogadni - magyarázta a találkozó helyszínét és az időpontját Szergej Prihogyko, az elnök külpolitikai tanácsadója.

Az orosz elnök a szöuli nukleáris biztonsági csúcsértekezletre repült, ahonnan majd Új-Delhibe utazik, a BRICS-országok csúcstalálkozójára.

Dmitrij Medvegyev a sajtó jelenlétében kijelentette: reméli, hogy az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottjának küldetése eredményes lesz, amelyhez - mint hangsúlyozta - Moszkva megad minden segítséget a szembenállás békés rendezésének érdekében.

Kofi Annan kijelentette: "valóban számítunk arra, hogy mint mindig, ismét támaszkodhatunk Oroszország segítségére és jó tanácsaira". Hozzátette: reméli, hogy pozitív választ kap javaslataira a szíriai hatalomtól.

Prihogyko a vnukovói találkozót kommentálva kifejtette: a legfontosabb az erőszak azonnali megszüntetése Szíriában.

"Tekintettel arra, hogy a szíriai hatalom kész a párbeszédre, az ellenzéket kell meggyőzni arról, hogy üljön a tárgyalóasztalhoz" - mondta. Az orosz államfő tanácsadója szerint a szíriai különmegbízott hatpontos béketerve reális távlatot nyitott a békés rendezésre.

Az orosz külügyminisztériumban elégedetten nyilatkoztak Kofi Annan és Szergej Lavrov külügyminiszter megbeszéléséről, amely megelőzte az elnökkel létrejött találkozót.

Szergej Lavrov hangsúlyozta: a nemzetközi közösségnek úgy kell támogatnia Kofi Annan küldetését, hogy nem avatkozik be Szíria belügyeibe, és nem támogatja egyik szembenálló felet sem.

A zártkörű megbeszélésről tájékoztatva Gennagyij Gatyilov külügyminiszter-helyettes elmondta: Lavrov és vendége megállapította, további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy megszűnjön az erőszak Szíriában.

Moszkva szerint időt kell adni Annannak a további munkára, nincsenek határidők, s a jövő megmutatja, hogy szükség van-e további lépésekre a Biztonsági Tanács részéről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!