Nagyvilág

2012.03.30. 17:28

Optikai illúzió az űrben!

Washington, 2012. március 30., péntek (MTI) - Óriási "emberi" fej látszik a Hattyú-csillagképben.

Washington, 2012. március 30., péntek (MTI) - Óriási "emberi" fej látszik a Hattyú-csillagképben.

Óriási "emberi" fej látható a Hattyú-csillagképben a NASA GALEX (GAlaxy Evolution Explorer) ultraibolya csillagászati műholdja által készített felvételeken.Az úgynevezett Hattyúív-köd (Cygnus Loop) 1500 fényévnyire van a Földtől. A felvételeken egy emberi profil, valamint nyak látható - a szem kontúrjait a fényes csillagok körvonalazzák, az "állkapocs", valamint a "hajzat" a gázoknak köszönhetően rajzolódik ki - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

A Hattyúív-köd egy masszív csillag maradványa, amely szupernóvaként lobbant el ötezer-nyolcezer évvel ezelőtt. A szupernóva elég fényes lehetett ahhoz, hogy szabad szemmel is meg lehessen figyelni a Földről.

"A felvételeken ultraibolyafényben látható gáz- és porcsíkokat a szupernóvából eredő lökéshullámok hevítették fel" - emeli ki a NASA közleménye.

A köd (nebula) három teliholdnak megfelelő területet foglal el az éjszakai égbolton és a Hattyú-csillagkép egyik "szárnya" alatt helyezkedik el.

A GALEX műholdat 2003-ban indította útjára a NASA, hogy ultraibolya tartományban pásztázza az égbolt jelentős szegmensét. Elsődleges feladatát 2007-ben fejezte be, az idén pedig végleg leállítják a műholdat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!