Nagyvilág

2012.03.28. 11:45

Obama aggodalmát fejezte ki Janukovicsnak az ukrán ellenzék üldöztetése miatt

  Kijev, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki ukrán kollégájának az ellenzék "szelektív" jogi felelősségre vonása miatt.

 

Kijev, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki ukrán kollégájának az ellenzék "szelektív" jogi felelősségre vonása miatt.

A Fehér Ház által kedden kiadott közlemény szerint - amelyet az Unian ukrán hírügynökség ismertetett honlapján - Barack Obama a szöuli nukleáris biztonsági csúcsértekezleten tárgyalt Viktor Janukovics ukrán államfővel, és nagyra értékelte azt, hogy Ukrajna véglegesen megszabadult a területén tárolt magasan dúsított urániumtól.

A tájékoztatás szerint Barack Obama hangsúlyozta, hogy mennyire fontos demonstrálni az ukrán demokrácia életképességét az októberi választások szabad, igazságos és átlátható megrendezésével. "Az elnök emellett kifejezte az Egyesült Államok aggodalmát a politikai ellenzék szelektív jogi felelősségre vonása miatt" - olvasható benne.

Barack Obama nyilvánvalóan elsősorban Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök elleni hatósági eljárásra utalt. Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélte tavaly októberben egy kijevi bíróság amiatt, hogy 2009-es orosz-ukrán gázszállítási szerződések megkötésekor visszaélt a hatalommal. Az ítélet EU és Washington részéről éles bírálatokat váltott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!