Nagyvilág

2012.03.01. 13:55

Magyarországi romák embercsempészete Kanadában - eljárást egy újabb tag ellen

Budapest/Hamilton, 2012. március 1., csütörtök (MTI) - A kanadai rendőrség eljárást indított egy magyar embercsempész banda újabb tagja, egy 37 éves férfi ellen az Ontario tartománybeli Hamiltonban - jelentette a The Spec című kanadai honlap.

Budapest/Hamilton, 2012. március 1., csütörtök (MTI) - A kanadai rendőrség eljárást indított egy magyar embercsempész banda újabb tagja, egy 37 éves férfi ellen az Ontario tartománybeli Hamiltonban - jelentette a The Spec című kanadai honlap.A torontói illetőségű férfi rokona egy kiterjedt magyar roma család azon tagjainak, akik Hamilton környékén éltek és követtek el bűncselekményeket, mielőtt több mint egy évvel ezelőtt őrizetbe vették őket.

Áldozataikat - főleg férfiakat - Magyarországon toborozták jól fizető hamiltoni építőipari állások ígéretével. Amikor azonban megérkeztek Kanadába, rávették őket, hogy folyamodjanak hamisan menekültstátusért, segélyért, majd rabszolgákként bántak velük.

A szóban forgó férfi ellen felmerült a gyanú, hogy 2008 januárja és 2010 októbere között részt vett a banda embercsempész-tevékenységében, majd egészen idén februárig közreműködött abban, hogy tovább gyarapítsák a rabszolgaként dolgoztatottak számát - írta a honlap.

A bevándorlási ügyekkel foglalkozó Canada Immigration Report honlap három héttel ezelőtt jelentette, hogy Kanada történetének legnagyobb embercsempészési ügyében a szóban forgó roma család egyik tagja, a 43 éves Kolompár Gizella bűnösnek vallotta magát embercsempészésre való összeesküvésben és bűnszervezethez tartozásban, és ezért őt az előzetes letartóztatásban eltöltött nyolc hónapon felül kétévi szabadságvesztésre ítéltek Hamiltonban. Kolompárnak csaknem 14 ezer kanadai dollárt kellett visszatérítenie az ontariói társadalombiztosítónak, amely korábban kifizette ezt az összeget neki és az ő áldozatainak.

Vádlott-társainak a nevét a törvényeknek megfelelően nem közölték, de az már korábban nyilvánosságra került, hogy az asszony élettársa, a 43 éves Dömötör Lajos januárban hasonló bűncselekményekben szintén bűnösnek vallotta magát.

Korábbi kanadai sajtójelentésekből kiderült, hogy a magyar roma család tagjai az elmúlt tíz évben legalább 16 embert csábítottak Pápáról Kanadába munkahely és megélhetés ígéretével. Ingyen dolgoztatták őket, és elkobozták tőlük a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat. Az irataiktól is megfosztott áldozatokat pincébe zárták és moslékon tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!