Nagyvilág

2012.03.15. 14:04

EB-döntés - Figyelmesen tanulmányozza Barroso Orbán Viktor levelét

Brüsszel, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Figyelmesen tanulmányozza az Európai Bizottság azt a levelet, amelyet Orbán Viktor kormányfő nemrégiben küldött a testület elnökének, José Manuel Durao Barrosónak.

Brüsszel, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Figyelmesen tanulmányozza az Európai Bizottság azt a levelet, amelyet Orbán Viktor kormányfő nemrégiben küldött a testület elnökének, José Manuel Durao Barrosónak.

Ezt a bizottság szóvivője közölte szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Pia Ahrenkilde Hansen hozzátette, hogy a levelet is annak a folyamatos párbeszédnek a keretében kezelik, amelyet az uniós végrehajtó testület és a magyar hatóságok folytatnak a januárban indított kötelezettségszegési eljárásokhoz kapcsolódva.

Megerősítette a szóvivő azt is: Barroso teljes mértékben bízik abban, hogy Magyarország az első fázishoz hasonlóan most is határidőre megküldi válaszait, és azok nyomán az eljárásokban érintett problémák gyorsan rendezhetők lesznek.

Orbán Viktor a keddi levélben a január 17-én indított három kötelezettségszegési eljárásra reagálva írta meg összegzését, amelyben - mint fogalmazott - már a bizottság által felvetett kérdések megoldását szem előtt tartva értékelte a kialakult helyzetet.

A levél ismerteti a magyar fél által megtett és tervbe vett intézkedéseket, s Orbán Viktor kifejti: bízik abban, hogy a "hatékony és gyors" intézkedések nyomán lehetővé válik, hogy a vitás kérdéseket a közeli jövőben megelégedésre okot adó módon zárják le.

A levélben hangsúlyos elem az is, hogy a magyar kormányfő - az általa előadottakra való tekintettel - az Európai Bizottság elnökének együttműködését kéri abban, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések a Magyarországgal kötendő elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében.

Az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy három közül két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében - folytatja, azaz a második szakaszba lépteti a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a felvetett harmadik kérdésben pedig - a központi bank függetlenségével kapcsolatban - további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. A kormánynak onnan számítva ismét egy hónapja van a válaszadásra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!