Nagyvilág

2012.03.06. 20:03

A részecskefizika standard modelljét tesztelik a nagy hadronütköztetőben

Róma/Genf, 2012. március 6., kedd (MTI) - A részecskefizika standard modelljét tesztelik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) LHCb kísérletében.

Róma/Genf, 2012. március 6., kedd (MTI) - A részecskefizika standard modelljét tesztelik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) LHCb kísérletében.

Az eredményekről az olaszországi La Thuilében rendezett konferencián számoltak be a CERN fizikusai, tanulmányuk pedig a Physical Review Letters című folyóiratban lát napvilágot.

A standard modell (SM) valamely fizikai jelenségnek, eseménynek vagy rendszernek a szakemberek többsége által elfogadott, de bizonyosan nem teljes matematikai-fizikai leírása. A részecskefizika standard modellje az alapvető részecskék kölcsönhatásait vizsgálja a gravitáció kivételével: az elektromágneses, a gyenge és erős kölcsönhatást.

Lényeges összetevője a Higgs-mechanizmus, amely létrehozza a részecskék tömegét, illetve a még meg nem talált "isteni részecske", a Higgs-bozon.

Az LHCb ("Large Hadron Collider beauty") egyike a CERN nagy hadronütköztető gyűrűje öt detektorának. A kísérlet keretében egy rendkívül ritka jelenséget figyelnek meg, amely a standard modell szerint a B-mezon részecske egymilliárd bomlása során mindössze háromszor figyelhető meg. Minden más eredmény az "új fizika" bizonyítékának tekinthető - olvasható a PysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon, valamint a CERN honlapján (http://cern.ch).

"Igen ritka jelenség a B-mezonnak két müonra való bomlása, amit az LHCb-kísérletek során figyelnek meg" - magyarázta Pierluigi Campana, az LHCb szóvivője.

Mint kifejtette, a standard modell egy rendkívül sikeres modell, amelyet számtalanszor teszteltek az elmúlt évtizedek során és amelyet a kísérletek eredményeként sohasem kérdőjeleztek meg. Ugyanakkor közismert, hogy "befejezetlen" elméletről van szó, hiszen a világegyetemnek csupán 4 százalékát teszi ki a látható anyag, az "új fizika" a fennmaradó 96 százalék megmagyarázására szükséges. Az "új fizika" közvetlenül "hallathat" magáról új részecskék felfedezésekor, amelyeket a nagy hadronütköztető ATLAS és CMS detektora regisztrál majd. "Jelentkezhet" közvetetten is, hatása révén, amit az LHCb-kísérletben kutatott ritka jelenségek megfigyelése során észlelnek.

"Meggyőződésünk szerint folyamatosan megfeleződik az +új fizika+ felé vezető út és végül célba érünk" - fogalmazott Pierluigi Campana.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!