Nagyvilág

2012.02.28. 11:56

Tovább szigorította szankcióit az EU Fehéroroszország ellen

Brüsszel, 2012. február 28., kedd (MTI) - Kiterjesztette az Európai Unió a fehérorosz rezsim elleni szankcióit a tagországok külügyminisztereinek keddi döntése értelmében.

Brüsszel, 2012. február 28., kedd (MTI) - Kiterjesztette az Európai Unió a fehérorosz rezsim elleni szankcióit a tagországok külügyminisztereinek keddi döntése értelmében.  

Az újabb intézkedések értelmében további 21 személlyel bővítik azt a listát, amelyen a belső ellenzék elnyomásáért felelős személyek szerepelnek, akiket az EU utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújt.

A listára most felkerülők elsősorban az igazságszolgáltatásban, illetve a rendőrség állományában tevékenykednek. Az unió meglátása szerint felelősek ellenzéki személyek indokolatlan letartóztatásáért és elítéléséért.

Korábbi tervek szerint cégek, illetve üzletemberek is a listára kerültek volna, erről azonban az uniós tagállamok egyelőre nem tudtak megállapodni.

Az új szankciókkal kapcsolatos elvi döntés már a külügyminiszterek hétfői ülésén megszületett, a hivatalos jóváhagyásra azonban csak kedden került sor.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már előző nap jelezte, hogy a következő hónapokban további szankciószigorításra számít Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimjével szemben. Hangoztatta, hogy az országban az emberi jogok tiszteletben tartásának szempontjából elfogadhatatlan intézkedéseket hajtottak végre.

Az EU jelenleg több mint 200 személyt és három szervezetet sújt szankciókkal, emellett korábban fegyverembargót is elrendelt Minszkkel szemben.

Lukasenka rezsimje ellen 2010 decembere, a legutóbbi elnökválasztás után növekvő szigorral lépett fel a nemzetközi közösség a választási szabálytalanságok, illetve az ellenzéki vezetők és tüntetések elleni kemény fellépés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!