Nagyvilág

2012.02.28. 16:35

Michiganben és Arizonában megkezdődött a republikánus előválasztás

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2012. február 28., kedd (MTI) - Michigan és Arizona államban kedden megkezdődött a republikánus előválasztás, amelyen a párt támogatói arról szavaznak, hogy novemberben ki legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2012. február 28., kedd (MTI) - Michigan és Arizona államban kedden megkezdődött a republikánus előválasztás, amelyen a párt támogatói arról szavaznak, hogy novemberben ki legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója. 

A közvélemény-kutatások szerint Michiganben rendkívül szoros küzdelem várható Rick Santorum és Mitt Romney között annak ellenére, hogy az utóbbi politikus ebben az államban született és nőtt fel, és az apja is itt volt kormányzó a hatvanas években. Arizonában az előzetes felmérések szerint Romney biztos befutó.

Michigan 30 küldöttet delegál a Republikánus Párt augusztus végi országos konvenciójára, ahol véglegesen eldől majd, hogy ki legyen a hivatalos elnökjelölt, Arizona pedig 29-et. Amíg azonban az első államban a küldöttség összetételét a leadott szavazatok arányán alapuló képlet határozza meg, addig a másodikban a győztes mindent visz.

A The Washington Post összesítése szerint Romney az eddigi előválasztási fordulók után 123 küldött szavazatára számíthat, Santorum 72-re, Newt Gingrich 32-re, Ron Paul pedig 19-re. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez összesen 1144 szavazat elnyerésére lesz szükség.

Romney néhány héttel ezelőtt még egyértelmű favoritnak tűnt Michiganben, ám Santorumnak a Missouriban, Coloradóban és Minnesotában február 27-én elért "mesterhármasa" nyomán itt is fordult a kocka. A volt kormányzó fiának - aki Massachusettsben maga is betöltötte ezt a posztot - csak intenzív kampányolással sikerült ledolgoznia a hátrányát.

Santorum esetleges michigani győzelme nyomán átértékelődhetnek az esélyek az előválasztási küzdelemben, amelyben sokáig Romneyt tekintették csaknem egyértelmű esélyesnek a hivatalos jelöltség megszerzésére.

A michigani és az arizonai előválasztást szombaton a Washington állambeli jelöltállító gyűlések követik, amelyeken 40 küldött sorsa dől el. Ezután jön majd a március 6-i "szuperkedd", amelyen 419 delegátust választanak meg.

Megfigyelők szerint Romney azzal, hogy kénytelen volt a számára presztízsszempontból kulcsfontosságú michigani erőpróba állásának megfordítására összpontosítani, eddig nem volt képes kellő energiával kampányolni a "szuperkedden" szavazó államokban. Ezektől pedig mind Santorum, mind Gingrich kampánya sikert vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!