Nagyvilág

2012.02.07. 09:13

Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában

Addisz-Abeba, 2012. február 7., kedd (MTI) - Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.

Addisz-Abeba, 2012. február 7., kedd (MTI) - Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.

A kubai hírügynökség utalt arra, hogy január 16-án fegyveresek az etiópiai Afar körzetében egy 27 tagú európai turistacsoportot támadtak meg. Két németet, két magyart és egy osztrákot megöltek, többeket megsebesítettek és elhurcoltak.

Az etióp szervek - a Prensa Latina szerint - nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.

A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

- MTI  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!