Nagyvilág

2012.02.29. 12:32

Bugár Béla: Hatékony áfa-beszedés és munkahelyteremtés szükséges Szlovákiában

Pozsony/Budapest, 2012. február 29., szerda (MTI) - Hatékony áfa-beszedés és munkahelyteremtés szükséges Szlovákiában, a kisebbségeknek élniük kell nyelvhasználati jogaikkal, a magyar iskolákban pedig változtatni kell a szlovák nyelv oktatásának módszertanán - ezekről is beszélt Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke az Új Szó című pozsonyi napilapban szerdán megjelent interjújában.

Pozsony/Budapest, 2012. február 29., szerda (MTI) - Hatékony áfa-beszedés és munkahelyteremtés szükséges Szlovákiában, a kisebbségeknek élniük kell nyelvhasználati jogaikkal, a magyar iskolákban pedig változtatni kell a szlovák nyelv oktatásának módszertanán - ezekről is beszélt Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke az Új Szó című pozsonyi napilapban szerdán megjelent interjújában. 

A 2010 nyarától kormánykoalíciós Most-Híd elmúlt másfél éves munkájáról Bugár Béla elmondta, hogy a lehetőségeikből kihozták a maximumot, választási ígéreteik egy részén dolgoztak, egy részét teljesítették. Pártja eredményei között említette a szlovák államnyelvtörvény megváltoztatását, a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, a révkomáromi magyar oktatási módszertani központ létrehozását, valamint azt, hogy a kisebbségi kultúrára újból több támogatást sikerült szereznünk.

Az infrastrukturális fejlesztésekből Bugár kiemelte, hogy a Dél-Szlovákián átvezető gyorsforgalmi út tervezése záró szakaszába jutott, és kibővítették a szlovákiai magyar területeket szintén érintő 63-as utat.

A munkahelyteremtésről elmondta, hogy Gömörben és környékén 1450 munkahely jött létre egy év alatt. A veszélyeztetett munkahelyek kapcsán pedig szólt arról, hogy a Galántán működő Samsung gyár esetében "még harcot vívunk, hogy itt maradjon" az üzem, a bezáráshoz közel jutott révkomáromi hajógyár esetében pedig "a kormányban keressük a megoldást".

"Egy év alatt be tudtunk indítani számos dolgot, jó irányba haladt a kormány, csakhogy az egyik koalíciós partner tapasztalatlansága és felelőtlensége miatt előrehozott választásokra kerül sor" - foglalta össze pártja kormányzati szerepét Bugár Béla az Új Szónak.

A március 10-i szlovákiai előrehozott választások kampányáról elmondta, hogy szerinte egyedül a Most-Híd óriásplakátjait firkálják össze azzal a szóval, hogy áruló. "Két évvel ezelőtt is ezzel kampányoltak ellenünk. Valaki úgy gondolja, hogy a +megoldás+ az én lejáratásom?" - kérdezte Bugár Béla az interjúban, hozzátéve, hogy mostanra úgy érzi, mindenkinek kezd elege lenni a lejáratásokból.

A következő pozsonyi kormány teendőiről elmondta, hogy szerinte adóemelés helyett az államapparátus karcsúsítását és a 28 százalékos áfa hatékonyabb beszedését tartja elérendő célnak. "Januártól vontuk össze a pénzügyőrséget és az adóhivatalokat. Azt várom ettől a lépéstől, hogy ennek a 28 százaléknak legalább

a fele minél hamarabb befolyik az államkasszába. Ha nem, akkor törvényt kell módosítani" - fogalmazott Bugár, aki szerit szükség esetén a magyarországinál enyhébb válságadó kivetése is elképzelhető Szlovákiában.

A munkahelyek létrehozása terén az országos átlagnál jobban sújtott déli régiókról elmondta, hogy hosszú távon segítséget jelent, ha kiépül a déli gyorsforgalmi út, emellett el kell érni, hogy a szlovákiai vállalkozó, ha be akar

fektetni a magas munkanélküliség által sújtott régiókban, ugyanolyan feltételekkel kapjanak támogatást, mint a külföldiek.

"A földművelésügyi tárcának sikerült kiharcolnia, hogy a legnagyobb mezőgazdasági támogatást azok kapják, akik munkahelyeket is teremtenek. Becslések szerint ez több ezer új munkahelyet jelenthet Dél-Szlovákiában. Van itt még egy hosszú távú cél: végre rá kell kötni az egyetemeket és a középiskolákat a piaci keresletre" - mondta Bugár Béla az Új Szónak nyilatkozva.

A szlovákiai kisebbségek, köztük a magyarok jogairól szólva hangsúlyozta, hogy korában nem látott nyelvhasználati jogokat biztosítottak, most már csak élni kell ezekkel a jogokkal. "Ehhez egy óriási tájékoztatási hullámra lesz szükség az év második felében" - tette hozzá.

"Ami a kultúrát illeti, húsz év után végre elkészült a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény" - mondta a politikus, hozzátéve: a terv az, hogy a kultuszminisztérium költségvetésében százalékos arányban szerepeljen a kisebbségi kultúra finanszírozására szánt összeg, ezt a kisebbségek által delegáltak osszák majd el, a minisztérium ellenőrzése mellett.

A kisebbségek fejlődése kapcsán fontosnak nevezte az oktatásügyet. Mint mondta: a szlovákiai magyarság asszimilációjának egyik okozója, hogy a magyar szülők egy része szlovák iskolába adja gyermekeit. Felmérések szerint ezt azért teszik, mert úgy vélik, a szlovák iskolában a magyar gyerek megtanul szlovákul. "Ezért meg kell változtatni a szlovák nyelv oktatásának módszerét a magyar iskolákban" - jelentette ki a Most-Híd elnöke.

Arra a kérdésre, hogy pártja hajlandó lenne-e esetleg elfogadni a választások után a Robert Fico által vezetett Smer párt koalíciós ajánlatát, Bugár Béla azt válaszolta, hogy "ha megnézem az értékeinket és a programunkat, akkor lehetetlen egy ilyen koalíció létrehozása".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!