Nagyvilág

2012.02.24. 19:29

Bronzkori vérengzés áldozatait találták meg Törökországban

Ankara, 2012. február 24., péntek (MTI) - Bronzkori vérengzés áldozatait találták meg Törökországban, Anatólia dél-keleti részén, Sanliurfa város közelében.

Ankara, 2012. február 24., péntek (MTI) - Bronzkori vérengzés áldozatait találták meg Törökországban, Anatólia dél-keleti részén, Sanliurfa város közelében.

A leletről az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A Titris Höyük lelőhely Kr.e. 2900 és Kr.e. 2100 között volt lakott. A kezdetben szerény, földműves közösség által lakott település igen gyorsan fejlődött és hamarosan kiterjedt, erődített urbánus központtá vált - olvasható a Past Horizons (http://www.pasthorizonspr.com) régészeti hírportálon.

A lelőhely feltárását a Kaliforniai Egyetem, San Diego, valamint a szintén amerikai Akroni Egyetem régészei török archeológusokkal közösen végzik. Az egyik ház padlózata alatt bukkant Omur Dilek Erdal török régész tizenhárom férfi, három asszony, valamint három serdülő összekaszabolt földi maradványaira, koponyájukat gondosan az áldozatok testére helyezték egykoron. A temetkezés a Kr.e. 2200-2100-ból származik, abból az időszakból, amikor a települést elhagyták lakosai.

A csontok vizsgálata kimutatta, hogy a 13 férfi közül 11 szerzett egy vagy több koponyasérülést. A nők közül csupán egy szenvedett fejtraumát, míg a serdülőknél semmi sem utal koponyasérülésre.

A sérülések a halál előtt keletkeztek, nincs jele a csont gyógyulásának, egy részüket tompa eszközzel, nagy valószínűséggel harci szekercével okozták, más részük viszont szúrt seb. A halált okozott fegyverek alapján Omur Dilek Erdal sokkal valószínűbbnek véli, hogy az erődített települést bevevő idegenek gyilkolhatták le az áldozatokat, mintsem a városlakók között kitört békétlenség okozhatta vesztüket.

Omur Dilek Erdal rámutatott: a régészeti leletek tanúsága szerint feltűnően megszaporodik a halál előtt sebesülést szerzők száma olyan időszakokban, amikor élesedik a források birtoklásáért folytatott harc.

"Ökológiai és kulturális változások, a népesség növekedése, birodalmak hanyatlása vezet az erőszak fokozódásához" - magyarázta Omur Dilek Erdal.

A törökországi egyéb régészeti helyszínekről származó csontleletek arról tanúskodnak, hogy az új kőkorszak és a korai bronzkor határán a térségen erőszakhullám sepert végig. "Az Akkád Birodalom összeroppanása, a kereskedelmen alapuló gazdaság összeomlása válthatta ki az erőszakhullámot, amelynek lehetséges áldozatai lehettek titris höyük-i lelőhely halottai" - fogalmazott Omur Dilek Erdal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!