Nagyvilág

2012.01.26. 12:02

Szlovákiai választás - Új Szó: néhány roma „jól mutat” a listán

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - A szlovákiai pártok egy része választási listáin a romáknak is helyet biztosított. Helyi elemzők azt állítják, hogy elsősorban szavazatszerzésről van szó, s a pártokat a romák igazából nem érdeklik.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - A szlovákiai pártok egy része választási listáin a romáknak is helyet biztosított. Helyi elemzők azt állítják, hogy elsősorban szavazatszerzésről van szó, s a pártokat a romák igazából nem érdeklik.

 

"A legtöbb párt listáján akad pár jelölt, aki a cigányság érdekeit hivatott képviselni. Mivel nincsenek befutó helyeken, inkább csak a szavazatszerzésben tudják segíteni a pártokat" - írja csütörtöki összeállításában az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Rámutat: A parlamenti választások előtt a pártlistákon mindig akad néhány roma jelölt. A mintegy 400 ezer fős szlovákiai roma népesség szavazótáborként nem egységes, a roma pártok általában a bejutási küszöb közelébe sem kerülnek.

"Túl sokan vannak a romák ahhoz, hogy a pártok ignorálhassák őket a kampányban" - hívta fel a lapban a figyelmet Rastislav Pivon romológus, aki szerint "a pártokat valójában nem érdeklik a romák problémái".

A Híd magyar-szlovák párt listáján hét roma indul, a legelőkelőbb helyen (29.) Ingrid Kosová független romajogi aktivista. Janette Maziniová (86.) szintén e területen tevékenykedik. Stanislav Vospálek (67.), Radoslav Scuka (89.) és Viliam Rigo (polgármester, 91.) mellett még Ernest Lakatost (129.) és Danis Ildikót (130.) találjuk Bugár Béla pártja mögött.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) listáján az 52., 53. és 54. helyen találjuk a független roma aktivistákat: Jozef Cervenákot, Rigó Jánost és Ravasz József romológust, végül pedig Babindák Istvánt a 76. helyen.

A roma szavazatok „bebiztosítása” Pivoň tapasztalatai szerint úgy történik, hogy egy-egy romatelep vezetője megmutatja a pártnak a lakosok névjegyzékét (amely gyakran nem is valós), és pénzösszeg fejében garantálja, hogy a lakosok az illető pártra szavaznak majd.

Érdekességként az Új Szó megemlíti, hogy dalban mondja el a választásokkal kapcsolatos véleményét az MKP egyik roma nemzetiségű tagja. Az interneten a múlt hét végén kezdett el terjedni a Magyar roma, magyar párt, cigányzene sosem árt című dal, amely azt hirdeti, hogy az MKP számára, „a 24-esre kell szavazni”. A párt sajtóosztálya szerint az egyik tag így kíván hozzájárulni Berényi Józsefék sikeréhez.

„Nem mi kértük fel, önként ajánlkozott. Annyit tudunk róla, hogy Misinek hívják” – mondta a lapnak Fiala Ilona szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!