Nagyvilág

2012.01.25. 10:43

Szlovákiai választás - Robert Fico egyedül is kormányozhatna - felmérés

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. január 25., szerda (MTI) - Egyedül is kormányozhatna Szlovákiában a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. január 25., szerda (MTI) - Egyedül is kormányozhatna Szlovákiában a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt.

 

A pozsonyi Focus közvélemény-kutató ügynökség legújabb felmérése szerint ha Szlovákiában január közepén parlamenti választást tartottak volna, a Smer megkapta volna a szavazatok 41,8 százalékát, ami 81 képviselői helyet biztosított volna a pártnak a 150 tagú törvényhozásban.

A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a harmadikon pedig a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végzett volna 9,3, illetve 8,3 százalékkal. Ez a támogatottság 18, illetve 16 képviselői mandátumra lett volna elegendő. Ez már a második felmérés, amelyben a kereszténydemokraták megelőzték az eddig a jobboldal vezető erejének számító Mikulás Dzurinda vezette SDKU-t.

A Bugár Béla irányította Híd magyar-szlovák pártot a megkérdezettek 6,4 százaléka támogatta volna, akárcsak a liberális Szabadság és Szolidaritást (SaS). A Focus szerint a Hídnak 13, az SaS-nek pedig 12 képviselői hely járt volna ezért.

Parlamenti párttá vált volna még a tavaly ősszel alakult Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt, amelyre az emberek 5,2 százaléka adta volna le szavazatát. Igor Matovic pártja 10 képviselői mandátumhoz jutott volna. Helyi megfigyelők szerint az Egyszerű Emberek az újonnan alakult pártok közül az egyetlen, amelynek esélye van bejutni a parlamentbe.

A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártjára (MKP) a Focus szerint a megkérdezettek 3,4 százaléka szavazott volna, ami ismét nem lett volna elég a parlamentbe való bejutáshoz.

Nem jutott volna be a parlamentbe a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sem. A nacionalista tömörülésre a megkérdezettek 4,8 százaléka szavazott volna.

A március 10-re kiírt idő előtti választáson 26 párt és mozgalom indul. A Választásra azért van szükség, mert az Iveta Radicová vezette négypárti koalíciós kormány október elején megbukott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!