Nagyvilág

2012.01.25. 13:01

Szlovákiai választás - Berényi: megoldásokat kínálunk Dél-Szlovákia felzárkózásához

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Révkomárom, 2012. január 25., szerda (MTI) - Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a párt kedden este Révkomáromban bemutatott választási programja azért újszerű, mert a korábbi hasonló dokumentumoknál jóval erőteljesebb megoldásokat kínál Dél-Szlovákia felzárkózására az ország többi régiójához és a felvidéki magyarság megmaradásához.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Révkomárom, 2012. január 25., szerda (MTI) - Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a párt kedden este Révkomáromban bemutatott választási programja azért újszerű, mert a korábbi hasonló dokumentumoknál jóval erőteljesebb megoldásokat kínál Dél-Szlovákia felzárkózására az ország többi régiójához és a felvidéki magyarság megmaradásához.

 

"Azért újszerű, mert nem abból indul ki, mit lehet megvalósítani az országon belül rövid távon, hanem abból, mi kell ahhoz, hogy Dél-Szlovákia felzárkózzon és a magyarság megmaradjon" - mondta Berényi az MTI pozsonyi tudósítójának Révkomáromban kedden este adott interjújában.

A politikus rámutatott: az MKP választási programja a tabutémákat sem kerüli meg. Megtalálható benne például a kisebbségi önkormányzatiság, az autonómia szükségessége is.

"Azért, mert elegünk van abból a diszkriminációból, amely szerint amit másoknak szabad, azt nekünk nem szabad" - válaszolt a "miértet" firtató kérdésre Berényi.

"Hogyha lehet autonómiája a magyarországi szlovákoknak, a finnországi svédeknek, a belgiumi németeknek, a dél-tiroli német anyanyelvűeknek úgy, hogy az nem vezet az ország szétveréséhez, ahogy azt itt Szlovákiában állítják, úgy, ahogy az integrálja az adott közösséget az ország többségi lakosságába, akkor ez nekünk is járhat" - vélekedik a politikus. Hozzáteszi: "Nem beszélve arról, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének dokumentumai is azt fogalmazzák meg, hogy az autonómia az integráció fontos eleme lehet."

"Nem annak alapján írtuk meg a programunkat, hogy az elnyerje mások tetszését, hanem azon az alapon, hogy az elnyerje választóink tetszését és kitűzze megmaradásunk alappilléreit" - húzta alá az MKP elnöke.

Arra a felvetésre, miért volt szükség, mi indokolta a váltást, Berényi elmondta: "Programunk a választókkal való kapcsolattartás eredményeként született. Mindenki tudja, hogy a magyarság kérdéseit felvállaljuk. Ezért most az volt az emberek elvárása irányunkban, hogy nyomatékossá tegyük a gazdasági és szociális politikánkat is. Mi ezt most megtettük."

A szlovákiai magyar választók rokonszenve jelenleg megoszlik a Berényi vezette MKP és a Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák párt között. A két párt viszonyát firtató kérdésre az MKP elnöke kifejtette: "Csak azt tudom mondani, hogy az emberek elvárása az volt, újuljon meg az MKP, ami meg is történt. Az első 15 helyen álló parlamenti képviselőjelöltünkből 8 olyan, aki eddig nem volt az országos politikában. Az is elvárás volt, hogy írjunk olyan programot, amely nemcsak a magyar ügyeket vállalja fel. Ez is megtörtént. Ehhez még azt tudom hozzátenni, hogy a Gorilla-ügyben (politikusok és vállalkozók háttérbeli összefonódása) teljesen tiszta az MKP, a mi 150 jelöltünkből senkit sem említ a Gorilla-dosszié."

"Ezek után csak azt tudjuk mondani az embereknek, hogy itt vagyunk, értékeljék ezeket a dolgokat és kérjük őket, szavazzanak ránk. Mert mindenről természetesen a választók döntenek" - húzta alá a politikus.

Úgy látja, hogy a Gorilla-botrány kirobbanása után nehéz értékekről beszélni a szlovák politikában, s hogy kivel tud együttműködni az MKP, arra valós feleletet csak a választás után lehet adni.

"Nagyon nehéz értékekről beszélni a Gorilla-botrány után, mert a közélet tisztasága a demokratikus társadalom alapértéke, és látjuk, hogy ez Szlovákiában megsérült. Tehát azt tudom csak mondani, hogy továbbra is nyilván a jobbközép pártok a partnereink, azok, akik az Európai Néppárt tagjai. Szlovákiában viszont ilyen szempontból most nagyon bonyolult a helyzet és igazán erre a kérdésre csak a választás után lehet feleletet adni" - vélte Berényi.

A Kárpát-medencén belüli magyar-magyar kapcsolatok fejlesztését az MKP teljesen természetesnek tartja és fel is vállalja. Ez vonatkozik a kettős állampolgárságra is.

"A kettős állampolgárság intézményét mi olyan dolognak tartjuk, amelyről a nézőpontnak Szlovákiában meg kell változnia. Ha a békéscsabai szlovák lehet magyar és szlovák állampolgár egyszerre, akkor miért ne lehetnénk mi is kettős állampolgárok" - húzta alá Berényi.

Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló budapesti döntésre reagálva úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik országét. A téma feszültséget okoz Pozsony és Budapest viszonyában.

"Egyébként pedig támogatjuk a magyar-magyar kapcsolatok további szabad fejlesztését minden szempontból, minden területen. Itt nincs helye az állami dirigenciának" - hangsúlyozta az MKP elnöke az MTI tudósítójának nyilatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!