Nagyvilág

2012.01.13. 20:49

Egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik az orosz sajtóra

Moszkva, 2012.január 13., péntek (MTI) - Egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik az orosz sajtóra - nyilatkozta pénteken, a sajtó napján az újságíró-szövetség elnöke.

Moszkva, 2012.január 13., péntek (MTI) - Egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik az orosz sajtóra - nyilatkozta pénteken, a sajtó napján az újságíró-szövetség elnöke.

Vszevolod Bogdanov arra panaszkodott, hogy egyes sajtótermékek folyamatos nyomásnak vannak kitéve a "politikai technológusok" és a tömegkommunikációs szakemberek részéről. A sajtónapon adott nyilatkozatában kifejtette: "a píárosok és a politikai szakértők a sajtótulajdonosokon keresztül, anyagi eszközökkel teszik ezt. Rossz gyakorlat, mégis nagyon gyakran élnek vele" - mondta.

Pavel Guszev, a Moszkovszkij Komszomolec című lap főszerkesztője a regionális sajtó miatt aggódott, amely - mint mondta - egyáltalán nem független a helyi hatalomtól. A régiókban a sajtó nagy részét az állami struktúrák finanszírozzák, vagy azok a vállalatok, amelyekben az államnak érdekeltsége van. A hatalom szabadon rendelkezik a tömegtájékoztatási eszközökkel abban a tudatban, hogy az újságírók nem tehetnek semmit, és azzal is tisztában van, ha kiszáll a sajtóból, vagy bezárja a befolyása alá került médiumokat, akkor az ott dolgozó újságírók egyszerűen munka nélkül maradnak.

A Moszkovszkij Komszomolec főszerkesztője szerint véget kell vetni az állami befolyásnak a sajtóban. "Nem kampányszerűen, egy pillanat alatt, hogy minden médium egyszer csak szabad lesz (és támogatás nélkül marad)" - tette hozzá Guszev.

Oroszországban pénteken volt a sajtó napja. 1703-ban ezen a napon jelent meg I. Péter rendeletére az első orosz újság, a Vedomosztyi.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!