Nagyvilág

2012.01.20. 14:25

Az erdélyi magyar biztos szavazók több mint kétharmada az RMDSZ-re szavazna egy felmérés szerint

Bukarest, 2012. január 20., péntek (MTI) - Az erdélyi magyar biztos szavazók több mint kétharmada a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavazna, ha a következő vasárnapon kerülne sor a választásokra - derül ki egy felmérésből.

Bukarest, 2012. január 20., péntek (MTI) - Az erdélyi magyar biztos szavazók több mint kétharmada a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavazna, ha a következő vasárnapon kerülne sor a választásokra - derül ki egy felmérésből.

 

A kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet által közölt felmérés statisztikai eredményeit a romániai magyar média ismertetette pénteken.

A Krónika című kolozsvári napilap szerint a biztosan pártválasztó erdélyi magyarok 72,6 százaléka az RMDSZ-re voksolna a parlamenti választásokon. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 5,1 százalékot, a Magyar Polgári Párt (MPP) 3,2 százalékot kapna. A romániai magyarok 3,5 százaléka román pártokra szavazna.

A felmérés szerint a megkérdezettek 57 százaléka állította azt, hogy elmenne szavazni. A bizonytalanok száma eléri a 15 százalékot. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával a megkérdezettek fele elégedett, míg negyven százalékuk negatívan ítéli meg azt.

A felmérés szerint Tőkés László a legismertebb erdélyi magyar politikus. A megkérdezettek 98,4 százaléka hallott róla, és 49,5 százalékuk bízik is benne. Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét valamivel kevesebben ismerik (91 százalék), de népszerűbb Tőkésnél, ugyanis a válaszadók 59 százaléka bízik benne.

Toró T. Tibor, az EMNP megbízott elnöke és Szász Jenő, az MPP elnöke ismertségben és népszerűségben is elmarad az előbbiektől, a megkérdezettek 22, illetve 23 százaléka bízik bennük.

A román politikusok bizalmi indexe ennél lényegesen alacsonyabb az erdélyi magyarok körében: Traian Băsescu államfőben a megkérdezettek 19,8, míg Emil Boc kormányfőben 17,2 százalék bízik. Az ellenzéki román politikusok népszerűségi mutatója még ennél is rosszabb.

A felmérés eredménye szerint az erdélyi magyarok 69 százaléka azt szeretné, hogy egyetlen politikai szervezet képviselje az érdekeit, és 19 százalék szeretne választani több magyar párt közül.

Az erdélyi magyarok borúlátóak, de enyhén javult a hangulatuk. Közérzetük nem különbözik jelentősen a teljes lakosságétól, és legfőbb gondjuk a megélhetés - olvasható a Krónikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!