Nagyvilág

2012.01.01. 15:11

"A kormánynak kedvez a BBC" a brit Munkáspárt szerint

London, 2012. január 1., vasárnap (MTI) - "Politikailag kiegyensúlyozatlannak" és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.

London, 2012. január 1., vasárnap (MTI) - "Politikailag kiegyensúlyozatlannak" és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.

A The Observer - a legnagyobb példányszámú baloldali vasárnapi brit lap - értesülése szerint a brit baloldal vezető ereje, amelyre a 2010-es választásokon mért vereséget a jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció, a brit közszolgálati médiatársaság legfelső vezetésének küldött panaszlevelében fogalmazta meg "súlyos kifogásait". A Munkáspárt megítélése szerint ugyanis a párt illetékesei nem kapják meg az őket megillető adásidőt.

A The Observer tudomása szerint a Labour szakértői vizsgálták, hogy a BBC hány konzervatív, illetve liberális demokrata politikust hív meg fő hírműsoraiba, és mennyi adásidőt juttat nekik. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Munkáspárt nem egészen feleannyiszor képviseltethette magát a BBC-híradásokban, mint a konzervatív-liberális koalíció.

A brit lap forrásai szerint a Munkáspárt a BBC vezetésének küldött panaszlevelében elismerte ugyan, hogy mivel a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták vannak kormányon, ezért őket "elsőbbség illeti", a Labour illetékesei ugyanakkor azt is felrótták "erőteljes kifejezéseket tartalmazó" levelükben, hogy a BBC hírműsorainak "kiegyensúlyozatlansága" miatt a baloldali párt "nehezen tudja eljuttatni üzeneteit" a választóknak.

Munkáspárti bennfentesek a The Observernek elmondták, hogy "nagyon súlyos kifogást" emeltek a BBC-nél emiatt. A Munkáspárt "nem üzen hadat" a BBC-nek, csak a pártatlanság kötelmének betartását várja el a médiatársaságtól - írta Labour-forrásait idézve a brit lap.

A The Observer értesülései szerint a munkáspárti vezetést az is egyre inkább bosszantja, hogy az írott brit sajtó jobboldali irányultságú lapjai kiemelt híradásokban számolnak be arról, ha a Konzervatív Párt támogatottsága növekszik, arról azonban nem, ha a Munkáspárt vezet kényelmes előnnyel, jóllehet ez utóbbi volt a jellemző a múlt év legnagyobb részére.

A BBC ugyanakkor brit konzervatív körökben is régóta bírálatok célpontja, egyes tory politikusok ugyanis "baloldali szimpátiával" vádolják a közszolgálati médiacéget, és rendre hasonló kifogások fogalmazódnak meg a jobboldali irányultságú brit lapokban is.

Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja korabeli sajtóértesülések szerint még a legutóbbi választások előtt egyenesen arról győzködte David Cameront, a párt vezetőjét - aki a 2010. májusi választási győzelem óta miniszterelnök -, hogy a BBC-t fel kell számolni.

A toryk szóvivője annak idején mindazonáltal közölte, hogy ezek "Hannan úr saját nézetei, és nem tükrözik a párt véleményét".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!