Nagyvilág

2011.12.01. 18:22

Simonyi András: a jó viszony Amerikával növeli Magyarország mozgásterét

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Egy kis ország mozgásterét növeli, nem pedig csökkenti, ha kiegyensúlyozott viszonyt ápol az Egyesült Államokkal - mondta Simonyi András volt washingtoni nagykövet csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott előadásában.

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Egy kis ország mozgásterét növeli, nem pedig csökkenti, ha kiegyensúlyozott viszonyt ápol az Egyesült Államokkal - mondta Simonyi András volt washingtoni nagykövet csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott előadásában.

"Ha együtt tudunk működni velük, ha bizonyos dolgokban Magyarország tud segíteni, ha kikérik a véleményünket, akkor ez növeli mozgásterünket a világban" - hangsúlyozta a volt diplomata, azt ecsetelve, miért fontos Magyarországnak, hogy nagyon jó viszonyt tarson fenn Amerikával.

"Azt az országot, amelyiknek jó a viszonya az Egyesült Államokkal, komolyabban veszik" - mondta, hozzátéve, "a több Amerika nem kevesebb Európát" jelent, továbbá az Amerikával kialakított együttműködés mellett Magyarország barátkozhat a kínaiakkal, az oroszokkal és másokkal is. Megjegyezte, talán nem véletlen, "ha meglazulnak a kapcsolatok az amerikaiakkal, az oroszok mindjárt elszemtelenednek".

Simonyi András - aki 2002 és 2007 között vezette a magyar nagykövetséget Washingtonban - a több egyetem diákjait tömörítő, saját meghatározása szerint pártsemleges Jövőképp - Fiatalok Magyarországért! Egyesület rendezvényén kifejtette: azért fontos Amerika, mert a következő 50 évben is meg fogja határozni a világ sorsának alakulását.

Az Egyesült Államok katonai hatalma az elkövetkező évtizedekben megközelíthetetlen lesz, ez az az ország, amelyik újra és újra kitalálja magát - mondta a volt nagykövet. Meggyőződése szerint éppen ez az a képessége, amely miatt - bár ezt Európa nem szereti hallani - Amerikának vezető szerepet kell betöltenie a szabad világban. Az Egyesült Államok szociális és egyéb problémáival együtt a legszabadabb országok közé tartozik - hangoztatta Simonyi András.

A "gitáros nagykövet" - washingtoni képviselet-vezetőként ismert diplomatákkal zenélt közösen - kiemelte: az amerikai kapcsolatokban a partnerország kiszámíthatósága a legfontosabb Washington szemszögéből. Ezzel kapcsolatban azt mondta, az utóbbi évtizedek magyar kormányai megmutatták, milyen komoly kockázatvállalásra képesek a kapcsolatok fenntartásáért, és "azt is, milyen ostoba döntéseket tudnak hozni".

A volt nagykövet az amerikai elnökválasztási kampányra vonatkozó kérdésre kifejtette: Barack Obama jelenlegi elnököt le lehet győzni, de csak akkor, ha a republikánusok olyan jelöltet állítanak ki, aki hiteles az amerikaiak szemében.

Simonyi András úgy látja, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó a legesélyesebb, hogy elnyerje a Republikánus Párt elnökjelöltségét, bár hátrányt jelent számára, hogy mormon vallású. "De miután megválasztottak egy fekete elnököt, nem ördögtől való, hogy mormon elnöke legyen az Egyesült Államoknak" - mondta Simonyi András.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!