Nagyvilág

2011.12.12. 07:36

Őskori településeket tártak fel a kuvaiti sivatagban

Kuvaitváros/Varsó, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Őskori településeket, temetőket, kutakat tárt fel egy lengyel régészeti expedíció az elmúlt öt év során az észak-kuvaiti sivatagban.

Kuvaitváros/Varsó, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Őskori településeket, temetőket, kutakat tárt fel egy lengyel régészeti expedíció az elmúlt öt év során az észak-kuvaiti sivatagban.

Piotr Bielinski ásatásvezető régész arról számolt be, hogy az Esz-Szabia sivatagban a Kr.e. 4800 és 4500 közötti időszakból származó, az úgynevezett ubaid kultúrához tartozó leletekre bukkantak - olvasható a Kuwait Times (http://www.kuwaittimes.net) angol nyelvű kuvaiti hírportálon.

Az egykori települések igen közel helyezkednek el egymáshoz, így biztosra vehető, hogy több száz főből álló közösség telepedett meg a térségben.

"Értékes cserépedények és szerszámok sokasága, valamint rengeteg egyéb lelet került elő. Némely tárgy rendeltetése könnyen felismerhető, másokét nehezebb megmagyarázni" - ismertette Piotr Bielinski, aki szerint a nagyobb településeken folyt az áru "ipari" termelése, amelyet Mezopotámiába szállítottak.

A kutató elmondta: egyelőre nem tudják, miért éppen az Esz-Szabiát választották a letelepedésre, és hogyan élhettek ott meg, maradhattak életben az egykori lakók. "Rengeteg a nyitott kérdés, de folytatjuk a kutatásokat, hogy feltárjuk Kuvait őskori történelmét" - ígérte Bielinski.

Ubaid az Úr városától 6 kilométerre lévő régészeti helyszín, amelyről a Kr.e. 5900 és 4300 közötti kultúrát elnevezték. Az ubaid kultúrára jellemző kerámiák szinte egész Mezopotámiában, minden fontos lelőhelyen megtalálhatók, típusai alapján a korszakot négy időszakra bontják. Az elsőre sötét festésű kerámia jellemző, a második időszakban készített festett kerámiákon a mintát a festetlen részek adják ki, mintegy "negatívként". A harmadik és a negyedik szakaszt késő ubaid-kornak is szokták hívni, amely Kr. e. 5400 táján egy új, egyszerű festett kerámia megjelenésével kezdődött.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!