Nagyvilág

2011.12.02. 07:40

EU-figyelmeztetés: közeledik a nemzeti romastratégiák beadásának határideje

Brüsszel, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Emlékeztették az Európai Bizottság illetékes tagjai az európai uniós tagországokat csütörtökön arra, hogy a hónap végén lejár a határidő, amelyet a nemzeti romaintegrációs stratégiák elkészítésére és Brüsszelbe juttatására szabtak meg.

Brüsszel, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Emlékeztették az Európai Bizottság illetékes tagjai az európai uniós tagországokat csütörtökön arra, hogy a hónap végén lejár a határidő, amelyet a nemzeti romaintegrációs stratégiák elkészítésére és Brüsszelbe juttatására szabtak meg.

Erről Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos beszélt a tagállamok foglalkoztatási és szociálisügyi minisztereinek brüsszeli találkozóját követően.

A sajtótájékoztatón az uniós végrehajtó szerv illetékese beszámolt arról, hogy a 27-ből eddig még egyetlen tagállam sem juttatta el stratégiáját Brüsszelbe, de éppen a mostani ülésen több delegáció - köztük a magyar - jelezte, hogy kormányszinten már elfogadták a dokumentumot, illetve közeli az elfogadás időpontja.

Az uniós szintű roma keretstratégiát az előző félévben, a magyar elnökség alatt készítette el az EU. Ennek előírásai szerint kell a tagországoknak még az idén nemzeti programot összeállítaniuk, amely tartalmazza a romák integrációját segítő terveiket valamennyi érintett területen, például az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás területén.

Andor László megerősítette, hogy a bizottság értékelni fogja a nemzeti stratégiákat, és megállapításairól összesített jelentést készít az uniós tagországok tanácsának.

Beszámolt a magyar biztos arról is, hogy a brüsszeli találkozón áttekintették az Európai Bizottság éves növekedési jelentését, amely az uniós gazdasági együttműködésre vonatkozó új szabályok értelmében a kezdő dokumentuma az úgynevezett európai szemeszternek, a gazdaságpolitikák összehangolását célzó féléves egyeztetési folyamatnak.

Andor László ismertette a friss jelentés foglalkoztatási vonatkozásait, kiemelve a fiatal és tartósan munka nélküliek segítésének fontosságát. Bejelentette, hogy a bizottság még idén újabb kezdeményezést dolgoz ki a fiatalabb korosztályok álláshoz juttatásának ösztönzésére és támogatására, különös tekintettel az első alkalommal munkát keresőkre és a más országban szerencsét próbálókra.

A miniszteri találkozón ismét kitértek a bolgár és a román munkavállalók unión belüli - ma még nem teljesen - szabad mozgásának témájára is. Andor László a találkozón megerősítette, hogy a bizottság vizsgálatai szerint a szabad munkavállalásnak pozitív hatásai lennének, s a még létező korlátok mielőbbi felszámolására buzdította az érintett tagországokat.

Szó volt a találkozón a társadalombiztosítási rendszerek harmonizációjáról is. Elsősorban olyan biztosítási kérdésekről van szó, amelyek a pályájuk során több országban tartósan dolgozó vagy tartózkodó személyeket érintenek. A foglalkoztatási biztos elmondta, hogy egyes részterületeken haladást értek el, de döntések még nem születtek.

Nem sikerült viszont megállapodni a globalizáció negatív foglalkoztatási hatásainak enyhítését célzó uniós alap szabályainak a gazdasági válság miatti módosítását lehetővé tevő rendelkezések meghosszabbításáról.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!