Nagyvilág

2011.12.15. 15:37

Elfogadta a román parlament a jövő évi állami költségvetést

Bukarest, 2011. december 15., csütörtök (MTI) - Elfogadta a román parlament a jövő évi állami költségvetést, amely befagyasztja a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket.

Bukarest, 2011. december 15., csütörtök (MTI) - Elfogadta a román parlament a jövő évi állami költségvetést, amely befagyasztja a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket.

Emil Boc román kormányfő többször kifejtette, hogy kormánya "óvatos" költségvetést dolgozott ki, amely nagy hangsúlyt fektet a közberuházásokra. A kormány ugyanis reméli, hogy ezek képezik majd a jövő évre remélt 2,1 százalékos gazdasági növekedés fő hajtóerejét.

A kabinet eredetileg 3 százalékos államháztartási hiánnyal számolt, de az euróövezet államadósság-válságának mélyülése nyomán 1,9 százalékra korlátozta a tervezett deficitet.

A kormány azt ígérte a lakosságnak, hogy a nyugdíjak kiigazítására és a közalkalmazotti bérek emelésére 2012 második felétől már lehetőség nyílhat, de csak akkor, ha az általános gazdasági helyzet lehetővé teszi.

A román kormány 2010-ben 25 százalékkal csökkenttette a közalkalmazotti béreket, és ebből egyelőre csak 15 százalékot adott vissza.

Románia a 2009-es készenléti hitelszerződés után 2011 tavaszán újabb kétéves hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a második szerződés - amelynek értéke mintegy 5 milliárd euró - már elővigyázatossági jellegű.

Az IMF-fel szemben vállalt kötelezettségeknek megfelelően, várhatóan a jövő évben is folytatódnak a leépítések a közszférában. Mintegy százezer ember elbocsátása várható.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!