Nagyvilág

2011.11.25. 07:55

Szili Katalin: Lammert a konszenzuskeresést ajánlotta a magyar pártok számára

Berlin, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Az ellenségeskedések mélyítése helyett párbeszédet és konszenzuskeresést ajánlott a magyar politikai pártok számára Szili Katalinnal folytatott berlini tárgyalásain Norbert Lammert, a német parlament elnöke.

Berlin, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Az ellenségeskedések mélyítése helyett párbeszédet és konszenzuskeresést ajánlott a magyar politikai pártok számára Szili Katalinnal folytatott berlini tárgyalásain Norbert Lammert, a német parlament elnöke.

Erről Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke tájékoztatta csütörtökön este az MTI-t.

Szili a Bundestag elnöke mellett Berlinben a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt külpolitikai szakértőivel folytatott tárgyalásokat, és találkozott több németországi magyar szervezet vezetőjével.

A magyar parlament korábbi elnöke - aki jelenleg a Szociális Unió vezetője - az MTI-nek adott nyilatkozatban kiemelte, hogy Magyarországot valamennyi tárgyalópartnere szoros és stabil partnerként, illetve szövetségesként említette. A Bundestag konzervatív elnöke ugyanakkor Szili Katalinnak úgy fogalmazott, hogy Magyarország számára a politikai pártok között az ellenségeskedések mélyítése helyett párbeszédet, együttműködést, illetve konszenzusra való törekvést ajánl. Norbert Lammert hangoztatta, hogy megítélése szerint ez nemcsak Magyarország, hanem az egész kelet-európai térségre vonatkozik.

A magyar politikus a Bundestag elnökének figyelmét felhívta a szlovák-magyar viszony legutóbbi fejleményeire, valamint a Magyarország által elutasított, a kollektív bűnösség elvén alapuló szerb restitúciós törvényre.

Szili Katalin elmondta, hogy német partnereit tájékoztatta a magyar belpolitikai folyamatokról, valamint a gazdasági törekvésekről. Szavai szerint elsősorban az ellenzéki szociáldemokrata párt frakcióvezető-helyettese, Gernot Erler korábbi külügyi államminiszter részéről - mindenekelőtt az alkotmányozásra, valamint a médiatörvényre vonatkozóan - elhangzottak bírálatok is. Az Országgyűlés volt elnöke úgy ítélte meg, hogy mindez részben a magyar belpolitikai viszonyok felületes ismeretéből fakadhat.

A tárgyalásokon fontos helyet kapott a gazdaság, különös tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság számára rendkívül fontos a német gazdaság prosperálása. Szili Katalin tájékoztatása szerint tárgyalópartnerei óvatos derűlátást fogalmaztak meg a német gazdaság kilátásait illetően, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az euró-, illetve az adósságválság miatt sok a bizonytalansági tényező. Úgy vélekedtek, hogy a válság megoldása, a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében szükséges az európai intézményrendszer átalakítása, illetve az integráció elmélyítése.

A németországi, illetve berlini magyar szervezetek vezetői Szili Katalint elsősorban arról tájékoztatták, hogy mit tesznek a magyar anyanyelv ápolása, illetve a magyar kultúra megőrzése érdekében. Utaltak arra is, hogy erre vonatkozóan Magyarországtól milyen támogatást várnak. Az Országgyűlés volt elnöke a többi között tájékoztatott a Nemzeti Összetartozás Bizottságának létrejöttéről, és a kettős állampolgárság megadására vonatkozó törvényről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!