Nagyvilág

2011.11.03. 15:17

Rasmussen: újabb mérföldkövet lépett át a NATO az afgán erők képzésében

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. november 3., csütörtök (MTI) - Mérföldkőnek nevezte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön azt, hogy a szövetség irányítása alatt kiképzett afganisztáni biztonsági erők létszáma túllépte a 300 ezres határt.

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. november 3., csütörtök (MTI) - Mérföldkőnek nevezte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön azt, hogy a szövetség irányítása alatt kiképzett afganisztáni biztonsági erők létszáma túllépte a 300 ezres határt.

 

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Rasmussen hangoztatta: ez azt is jelenti, hogy a NATO eddig teljesítette a kiképzésre vonatkozó célkitűzéseit.

A főtitkár kiemelte, hogy Afganisztánban a biztonsági ellenőrzés átadása a helyieknek az előzetes elképzelések szerint halad. Hamid Karzai elnök hamarosan újabb tartományok és körzetek átvételét jelenti majd be - jelezte -, miközben a lakosság negyede máris afgán ellenőrzésű területen él.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt hét végi erőszak ellenére "jól halad" a nemzetközi erő a fegyveres lázadók elleni fellépésben is. Júliustól szeptemberig negyedével csökkent az ellenséges támadások száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest - hangoztatta. A déli Helmand tartományban pedig egyes körzetekben 80 százalékkal kevesebb támadást jelentettek.

Rasmussen úgy vélte, Afganisztánban máris sikertörténetnek mondható, hogy a gazdaság 11-szer nagyobb, mint a tálibok idején volt, a kövezett utak száma pedig 18 ezer kilométerre nőtt. Szintén jelentős előrelépés, hogy az oktatásba és képzésbe a korábbi létszám ötszörösét vonták be, mégpedig 40 százalékban nőket (miközben a tálib rendszerben a nők oktatását nem engedélyezték).

Megerősítette a főtitkár azt is, hogy a NATO nem hagyja magára Afghanisztánt a biztonsági ellenőrzés befejezése után, 2014-től sem.

Egy kérdésre válaszolva Rasmussen kizárta azt, hogy a NATO bármilyen módon beavatkozna az iráni atomkérdés rendezésébe.

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is terveket készít egy esetleges katonai fellépésre az iráni atomprogram békés jellegét illetően felmerült, egyre súlyosabb aggodalmak nyomán.

A NATO-nak semmilyen szándéka nincs beavatkozni Iránban vagy szövetségként bekapcsolódni az iráni probléma rendezésébe - szögezte le a főtitkár.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetség támogatja azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a helyzet békés, tárgyalásos rendezését célozzák. Iránt pedig Rasmussen arra sürgette, hogy tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!