Nagyvilág

2011.11.14. 14:26

Megkezdődött a News of the World-botrány miatt elrendelt brit sajtóetikai vizsgálat

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Megkezdődött hétfőn Londonban az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya után elrendelt átfogó vizsgálat, amelynek célja ajánlások kidolgozása a brit sajtó szabályozási rendszerének reformjára.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Megkezdődött hétfőn Londonban az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya után elrendelt átfogó vizsgálat, amelynek célja ajánlások kidolgozása a brit sajtó szabályozási rendszerének reformjára.

 

A vizsgálatot David Cameron brit miniszterelnök személyesen rendelte el, miután a nyáron kiderült, hogy a Murdoch-sajtóbirodalomhoz tartozó egykori vasárnapi brit bulvárlap, az azóta felszámolt News of the World néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A vizsgálóbizottságot vezető magas rangú bíró, Sir Brian Leveson a vizsgálatot megnyitó hétfői beszédében leszögezte: a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető eleme a demokráciának, e szabadságot azonban mások jogainak figyelembevételével lehet csak érvényesíteni.

Sir Brian - az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája, akit e minőségében a Lord Justice cím illet meg - hozzátette: a vizsgálatnak meg kell találnia az egyensúlyt a "robusztus mértékben szabad sajtó iránti vágy" és az egyén jogai között.

Leveson szerint a sajtó alapvető fontosságú ellenőrző szerepet tölt be a közélet minden területén, és éppen ezért ha a sajtó e funkciójának betöltése során hibázik, az mindenkire hatással van. Ennek megfelelően a vizsgálatnak arra az egyszerű, de központi jelentőségű kérdésre kell választ találnia, hogy "ki ellenőrzi az ellenőröket" - fogalmazott a bíró.

Leveson közölte, hogy várakozása szerint jövő szeptemberre elkészülhet a vizsgálat eredményeit összegző jelentés.

A News of the World - egykor a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja - a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét törte fel és hallgatta le, exkluzív értesülésekre vadászva. A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait.

Amikor a gyermek mobiltelefonjának elektronikus üzenetrögzítője megtelt, az újságírók törölték az üzeneteket. Ezzel hosszú időre tévútra terelték a nyomozást is, mivel a törléseket a szülők és a rendőrök is észlelték, és ebből arra következtettek, hogy az eltűnt kislány még életben van.

Azóta kiderült, hogy ez korántsem elszigetelt eset volt. Az adatok arra utalnak, hogy a News of the World - sok ezer más ember mellett - két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak családtagjainak, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron független testület létrehozását rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára. A konzervatív párti brit kormányfő a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a demokrácia "életfontosságú eleme" a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy "a sajtó a törvények felett áll".

Hozzátette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, az önszabályozás előírásainak betartatására és a sajtópanaszok elbírálására hivatott független testület (PCC) "kudarcot vallott", ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

Az ügyben a brit parlament külön vizsgálatot folytat, és ennek során már kétszer meghallgatták James Murdochot, a globális sajtóbirodalmat irányító Rupert Murdoch fiát, a brit Murdoch-érdekeltségeket összefogó cég, a News International elnökét. A múlt heti második meghallgatáson - gunyoros utalást téve arra, hogy James Murdoch saját állítása szerint nem tudott a cég lapjainál folyó illegális információgyűjtési gyakorlatról - az alsóházi vizsgálóbizottság egyik tagja azt mondta az ifjabbik Murdochnak: "Ön az első maffiafőnök a történelemben, aki nem tudja, hogy egy bűnszövetkezetet irányít".

James Murdoch felháborodottan visszautasította e kijelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!