Nagyvilág

2011.11.24. 15:18

Koszovói barikádbontás - 21 KFOR-katona sebesült meg Észak-Koszovóban

Belgrád, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - A nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg az észak-koszovói Dudin krs falu közelében, amikor csütörtök virradóra megkísérelték felszámolni az egyik úttorlaszt - jelentette be csütörtök Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője.

Belgrád, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - A nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg az észak-koszovói Dudin krs falu közelében, amikor csütörtök virradóra megkísérelték felszámolni az egyik úttorlaszt - jelentette be csütörtök Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője.

 

Két katona súlyosabban megsebesült. Dragisa Milovic, Zvecan községi elnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy a KFOR magyar és portugál egységei kezdték meg a barikád eltávolítását - számolt be a helyszínről a Beta belgrádi hírügynökség.

A sérültek és sebesültek számáról szóló adatok még nem véglegesek, helyszíni tudósításokból viszont annyi kivehető, hogy sok polgári személy orvosi segítségre szorult, mert a KFOR könnygázbombákat is bevetett.

A csütörtök reggeli hírügynökségi jelentések még nem szóltak arról, hogy a KFOR éjszakai akciójának sérültjei, vagy sebesültjei lettek volna. A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében.

A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is.

Egyes csütörtök reggeli hírek arról szóltak, hogy nem sokkal éjfél után fegyverropogás volt hallható a térségben, de nem tudni, hogy ki adta le a lövéseket és ki lövöldözött világító lövedékekkel. Ezek a lövések az úttorlaszokat építő szerbek közvetlen közelében dördültek el. A békefenntartók éjjel fél kettő tájban visszavonultak Kosovska Mitrovica déli negyede felé.

Hajnali két óra tájban a Kosovska Mitrovica és Leposavic között fekvő Dudin Krsnél felemelt újabb szerb úttorlasznál már csak a polgárok egy kisebb csoportja maradt.

Radenko Nedeljkovic, a kosovska-mitrovicai körzet elöljárója csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a KFOR éjszakai akciója egyoldalú lépés volt "és erődemonstrációként értékelhető". Amikor a békefenntartók el akarták távolítani a barikádot "a KFOR az erejét demonstrálta, de a nemzetközi békefenntartók ezúttal is a néppel találták szemben magukat, amely nem hajlandó eltávolítani az úttorlaszokat" - nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Nedeljkovic.

Nedeljkovic emlékeztetett arra, hogy szerdán az észak-koszovói szerbek megbeszélést folytattak a KFOR képviselőivel és ezen a találkozón jelen voltak a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) a képviselői is. Egyetértettek abban, hogy tartózkodni kell az egyoldalú lépésektől, mert törékeny a helyzet. "A KFOR mégis egyoldalú lépésre szánta el magát" - hangsúlyozta Nedeljkovic.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!