Nagyvilág

2011.11.21. 13:01

Eurókötvényt javasol a válság megoldására Brüsszel

Brüsszel, 2011. november 21., hétfő (MTI) - Az EU-Bizottság megbízásából készített tanulmány eredménye szerint eurókötvények kibocsátása jelentené a legcélravezetőbb megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra - írja a Financial Times internetes kiadása.

Brüsszel, 2011. november 21., hétfő (MTI) - Az EU-Bizottság megbízásából készített tanulmány eredménye szerint eurókötvények kibocsátása jelentené a legcélravezetőbb megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra - írja a Financial Times internetes kiadása.

 

A Financial Times által megtekintett szerdán közzétételre kerülő dokumentum indoklása szerint a közös fedezetvállalással kibocsátott "stabilitási kötvények" amellett, hogy biztosítanák az összes euróövezeti tagország finanszírozási igényét még az amerikai kincstárjegyekkel konkuráló globális etalonként is szerepelhetnének a nemzetközi piacon.

"Ezzel a megoldással lehetne legjobban érvényesíteni egy közös kötvény kibocsátásának előnyeit" - írja a dokumentum. "(A kötvény) teljes mértékben fedezné minden egyes tagország finanszírozási igényét, függetlenül költségvetése állapotától."

A tanulmány által vizsgált lehetőségek egyike volt a államkötvények teljes leváltása a közösen kibocsátott eurókötvényekkel. A dokumentum megállapítása szerint ehhez alapjaiban át kellene alakítani az érvényes uniós szerződéseket, ami évekig is eltarthatna.

Németország azonban mereven ellenzi a tagországok szuverén adósságának összevonását, mivel az csökkenten a "költekező" euróövezeti országokra ható kényszert költségvetésük rendbe tételére és lehetővé tenné számukra, hogy "potyázhassanak" az elsőrendű német szuverén besoroláson. Brüsszel szerint azonban Németországot meg lehetne győzni a megoldás előnyeiről, ha azt szigorú költségvetési normák betartásához kötnék.

A tanulmány javaslatokat megfogalmaz meg Brüsszel nemzeti költségvetések feletti ellenőrzésének növeléséhez. Az egyik ilyen megoldás Brüsszel jóváhagyásától tenné függővé a 17 euróövezeti tagország költségvetésének elfogadását. A költségvetési gondokkal küszködő országok pénzügyei pedig valamilyen formában Brüsszel ellenőrzése alá kerülnének.

José Manuel Barroso a dokumentum szerdai bemutatásakor várhatóan azonnal bevezethető javaslatokat is tesz majd Brüsszel ellenőrzésének fokozására az euróövezeti tagországok költségvetése felett. A Financial Times által megtekintett kivonatos anyag szerint az euróövezeti tagországok kormányainak először Brüsszelhez kellene benyújtania költségvetési tervezeteiket ellenőrzésre, és csak ezt követően terjeszthetnék be azt parlamenti elfogadásra.

A tanulmány két olyan gyorsan bevezethető megoldást is felvázol, amelyben az eurókötvények nem váltanák le teljes egészében a tagországok szuverén kötvényeit. Az egyik megoldás hasonlítana a 440 milliárd eurós euróövezeti mentőalap által kibocsátott kötvényekhez, a másik pedig csak egy bizonyos határig fedezné az egyes országok költségvetési finanszírozási igényét, amely határ felett az országnak szuverén kötvények kibocsátásával kellene fedeznie hiteligényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!