Nagyvilág

2011.11.05. 10:28

Egy varsói zenei magániskola élen jár az évfordulós rendezvényekben - Gazdag Liszt-emlékév

Kovács Péter, az MTI tudósítója írja: (MTI-Press) - Nagyon sok rendezvényt, koncerteket, iskolai vetélkedőket, szobor- és emléktábla-avatást is tartottak Lengyelországban a Liszt-emlékév során. Ezeken a helyiek igen nagy kedvvel vettek részt, és sok önálló kezdeményezéssel is éltek, különös tekintettel Liszt Ferenc és Frédéric Chopin barátságára, nem is beszélve az előbbi zeneóriás lengyelek iránti szimpátiájáról.

Kovács Péter, az MTI tudósítója írja: (MTI-Press) - Nagyon sok rendezvényt, koncerteket, iskolai vetélkedőket, szobor- és emléktábla-avatást is tartottak Lengyelországban a Liszt-emlékév során. Ezeken a helyiek igen nagy kedvvel vettek részt, és sok önálló kezdeményezéssel is éltek, különös tekintettel Liszt Ferenc és Frédéric Chopin barátságára, nem is beszélve az előbbi zeneóriás lengyelek iránti szimpátiájáról.Lisztet már csak azért is nagy becsben tartják, mert külön a lengyeleknek írt zeneművei is vannak. Abban a történelmi korszakban fejezte ki szolidaritását velük, amikor nem létezett független Lengyelország. Szerencsés körülmény volt az is, hogy egymást követte a Chopin- és a Liszt-emlékév, és hogy a Liszt-emlékév fölött az első félévben a magyar, a második félévben pedig a lengyel EU-elnökség vállalt védnökséget.

A rendezvények közül kiemelkednek a varsói Konwersatorium Muzyczne (Zenei Konverzatórium) zenei magániskola által szervezett programok. Ez a különleges intézmény az egész évet Liszt Ferencnek szentelte, és programjait a varsói magyar nagykövetség és a varsói Magyar Kulturális Intézet is felkarolta.

Családi vállalkozásként indult

Az iskola neve nem elírás: a "konverzatórium" elnevezés az alapító Grazyna Kolodziej zongoratanárnő ötlete volt. 1996-ban indította el az iskolát "családi vállalkozásként": egy magánlakásban Varsó belvárosában, lányával, Bognával együtt ketten tanítanak zongorát.

Mint az MTI-nek elmondta, korábban állami iskolában dolgozott, de szerette volna ugyanezt kicsit másképp csinálni. Ebben az iskolában nincs versengés a növendékek között, mindenki a saját személyiségére szabott program szerint tanul. Vizsgák sincsenek, helyettük nyilvános koncerteket rendeznek, az elmúlt 15 év alatt összesen 36-ot. Járnak hozzájuk óvodásoktól kezdve középiskolásokon és egyetemistákon keresztül felnőttek is, legidősebb tanítványuk 60 év körüli. Növendékeik között sok külföldi is akad.

Az iskola neve a latin "conversatio" szóból ered, amely társalgást, beszélgetést jelent. Az állami zeneiskolákban nem jut idő beszélgetésre a gyerekekkel, feszes a program, meghallgatások, vizsgák, versenyek, koncertek sűrűn követik egymást. A gyerekek pedig szeretnének beszélgetni a zenéről, az általa keltett érzéseikről, mindennapi gondjaikról, örömeikről is. Az órák így nemcsak a zenetanulásról, hanem a zenéről való beszélgetésről is szólnak. Zongoraóra közben elméleti ismereteket is nyújtanak nekik az adott korszak zenekultúrájáról. Nemcsak zongorázni tanulnak meg, hanem gondolkodni is.

A konverzatórium diákjai általában nem akarnak hivatásos zenészek lenni. Valahol másutt, középiskolában, egyetemen tanulnak, itt pedig saját kedvtelésükre zenélnek. Felnőttként majd koncertekre járnak, és egész életükben örömüket lelik a zenében. Ez az állami zeneiskolákban nem így van: a hivatásos zenészképzés során a növendékeket egyre nehezebb feladatok elé állítják, sok mindenről le kell mondaniuk. Sokan nem bírják a nyomást, és abbahagyják zenei tanulmányaikat. És ami a legszomorúbb: egy életre megutálják a komolyzenét.

A varsói intézmény alapvetően ellenzi ezt a fajta versenyt. Számára az a fontos, hogy a zene örömet, élvezetet, ne pedig stresszt jelentsen a gyerekek számára.

Zenei gyökerek

Bogna Kolodziejben a Chopin-emlékév megünneplése alatt merült fel a gondolat, hogy többéves nemzetközi programot kellene indítani Európai Zenei Gyökereink címmel. Évente egy-egy kiemelkedő zeneszerző köré szervezik a nevelési és promóciós célzatú kulturális programokat. Olyan alkotót választanak ki, akinek az életével kapcsolatos évfordulót ünnepelnek az adott évben. A mester hazájába nemzetközi zenei expedíciót is terveznek, amelyet összekötnek a fiatal zongoristák számára szervezett zenei műhelyekkel és a nagyközönségnek szóló nyilvános koncertekkel.

A konverzatórium a Liszt-emlékévben - a Chopin-emlékév mintájára - három, nyilvánosan meghirdetett versenyt rendezett több korcsoportban. A nyertesek arany-, ezüst-, bronzérmet és különböző díjakat, kisebb ajándékokat kaptak. Az életrajzi versenyen a résztvevők tesztet töltöttek ki, Liszt életére vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk.

A rajzversenyen, amelynek címe Liszt és Chopin - két nagy barát és zeneszerző volt, a zeneszerzőket kellett lerajzolniuk. Végül irodalmi verseny is volt Levél Lisztnek címmel: a gyerekek levelet írtak a zeneszerzőnek. - Mindennek eredményeként Liszt most már nem valami idegen, távoli személyiség, hanem ismerős, jó barát, "nagybácsi", akinek műveit nehéz ugyan eljátszani, de akivel közeli barátságban lehet lenni - magyarázta Bogna Kolodziej.

Kották, magyar életképekkel

A Konwersatorium Muzyczne Liszt-rendezvényeinek csúcspontja a varsói Királyi Várban, Liszt születésnapján, október 22-én rendezett koncert volt, amelyen hét növendékük - a zeneszerző személyiségének, művészetének alapos ismeretével felvértezve - lépett fel nagy sikerrel. Mindegyikük játszott szólót és duettet, négykezest is. Nemcsak Liszt-darabokat, hanem Johannes Brahms és más zeneszerzők magyar vonatkozású műveit is. Arra törekedtek, hogy minden gyerek legalább néhány magyar művet, melódiát eljátsszon.

Ezt a célt szolgálta az a kottagyűjtemény is, amelyet szintén a Liszt-évre készítettek: magyar népdalok, dallamok kottáit magyar életképekkel, rajzokkal díszítve.

A Liszt-emlékév az intézmény számára év végéig tart. Legközelebb, november végén zenei műhelyeket tartanak a kultúrintézetben. A gyerekeknek Liszt-műveket fognak bemutatni, és versenyek is lesznek több életkori kategóriában értékes díjakkal.

Jövőre Claude Debussy, utána Giuseppe Verdi, majd pedig Edvard Grieg és kettős Bach-Ha:ndel emlékév következik, amelyeket hasonló módon készülnek megünnepelni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!