Nagyvilág

2011.11.15. 14:44

A szíriai ellenzék elutasítja a külső katonai beavatkozást és Moszkva segítségét kéri Aszad elnök eltávolításához

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. november 15., kedd (MTI) - Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács ellenzi a külső katonai beavatkozást és Moszkva segítségét kéri az elnök eltávolításához - jelentette ki kedden az orosz fővárosban a szír tárgyalóküldöttség vezetője.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. november 15., kedd (MTI) - Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács ellenzi a külső katonai beavatkozást és Moszkva segítségét kéri az elnök eltávolításához - jelentette ki kedden az orosz fővárosban a szír tárgyalóküldöttség vezetője.

 

Buran Galijun, a szíriai ellenzék többségét tömörítő testület elnöke és küldöttségének tagjai arról próbálták meggyőzni Moszkvát, hogy a jelenlegi elnöknek, Bassár el-Aszadnak távoznia kell posztjáról.

"A szíriai konfliktus békés rendezésének hívei vagyunk, de Moszkvának érzékenyebbnek kellene lennie a szíriai áldozatok tekintetében, mint a hatalom iránt." A szíriai ellenzék szerint ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődhessenek, a nemzetközi közösségnek, így Oroszországnak is "követelnie kellene Bassár el-Aszad távozását."

A politikus hangsúlyozta, hogy a moszkvai tárgyalások meglehetősen konstruktívak voltak. Elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy Moszkva együttműködik az Arab Ligával a békés rendezés érdekében. A megbeszélések során nem merült fel a Szíriai Nemzeti Tanács elismerése orosz részről.

Az orosz külügyminisztérium a tárgyalásokat követően kiadott közleményében ismét felszólította az egymással szemben álló feleket a párbeszédre és megengedhetetlennek nevezte a külső katonai beavatkozást a szíriai konfliktusba.

"Szergej Lavrov külügyminiszter és helyettese, Mihail Bogdanov teljesen egyértelműen arra hívták fel valamennyi szíriai ellenzéki csoportot, amely elutasítja a politikai célok erőszakos elérésének módszerét, hogy haladéktalan üljön tárgyalóasztalhoz az Arab Liga kezdeményezésére a hatalom és az ellenzék párbeszéde útján való rendezés érdekében". Az orosz külügyi közlemény hozzáteszi: "Az ellenzék képviselőivel ismertettük Oroszország álláspontját, amely szerint valamennyi szíriai érdekében konstruktívan kell hozzáállni az ország problémáinak megoldásához, a reformok véghezvitele és a külső katonai beavatkozás elkerülése érdekében."

Az emigráns Szír Nemzeti Tanácsot, amely egyike a szíriai ellenzéki csoportosulásoknak, eddig az Arab Liga tagállamai - Líbia kivételével - nem ismerték el. Tagjai között szerepel a Damaszkuszi Nyilatkozat több résztvevője és a Muzulmán Testvériség egyik képviselője is. A tanács vezetője, Buran Galijun a Sorbonne egyetem professzora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!