Nagyvilág

2011.10.04. 10:59

Szerb belügyminiszter elutasította az EU beavatkozását a melegfelvonulás kapcsán

Varga István, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2011. október 4., kedd (MTI) - Ivica Dacic szerb belügyminiszter elutasította az Európai Unió bármiféle beavatkozását országa ügyeibe annak kapcsán, hogy Brüssszel - mint mondta - megpróbált nyomást gyakorolni kormányára a melegek felvonulásának engedélyezése érdekében.

Varga István, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2011. október 4., kedd (MTI) - Ivica Dacic szerb belügyminiszter elutasította az Európai Unió bármiféle beavatkozását országa ügyeibe annak kapcsán, hogy Brüssszel - mint mondta - megpróbált nyomást gyakorolni kormányára a melegek felvonulásának engedélyezése érdekében.

 

A belgrádi Vecernje novosti című lapnak nyilatkozva Ivica Dacic kijelentette: "Megfelel a valóságnak, hogy megkerestek Brüsszelből telefonon, és nyomást is gyakoroltak ránk, hogy minden áron engedélyezzük a melegek felvonulását az elmúlt hét végén Belgrádban."

"Én mégis úgy gondolom: jobb, hogy azért vagyok felelős mert nem engedélyeztem a felvonulást, minthogy most azért lennék felelős, mert vér folyt vasárnap Belgrád utcáin" - mondta Dacic, akinek a nyilatkozata hétfőn este került fel a lap internetes oldalára.

Dacic nem árulta el, hogy a brüsszeli adminisztráció részéről ki kereste meg az üggyel kapcsolatban.

"Az első pillanatban még azt hittem, hogy Koszovó ürügyén keresnek, ám kiderült, hogy a meleg felvonulása miatt. Sajnos túlságosan is hajlamosak lettünk engedni különböző nyomásoknak, s most már ott tartunk, hogy azzal zsarolnak bennünket, ami éppen az eszükbe jut" - hangsúlyozta a szerb belügyminiszter, majd hozzátette:

Meg kell értenie mindenkinek, hogy a parádék és mindenféle más menetelések, "Szerbia belügyét képezik, s ha nem mondhatunk nemet Koszovó ügyében, ebben az ügyben talán mégis csak megtehetjük".

Ismételten hangsúlyozta, hogy nincsenek veszélyben a másságot hirdető közösség jogai, hiszen az elmúlt vasárnap minden, magasabb kockázatot jelentő megmozdulást betiltottak Belgrádban.

"Én Szerbia belügyminisztere vagyok és nem az EU belügyi biztosa. Mégis csak jobban tudom mint ők, hogy országomra nézve mi jelent biztonsági kockázatot. A biztonsági szolgálatoktól beérkezett jelentések arról szóltak, hogy nagy rendbontásokra, emberek életének és vagyonának a veszélyeztetésére, külföldi követségek épületeinek a felgyújtására lehet számítani. Nincs kétségem afelől, hogy bármely uniós kollégám hozzám hasonlóan járt volna el" - nyilatkozta nyomatékos hangon a belügyminiszter.

A szerb belügyi tárca a múlt pénteken betiltotta az összes, hét végére bejelentett nyilvános rendezvényt, a melegek felvonulását is, mert állítólag olyan, megalapozott információk birtokába jutott, hogy szélsőséges elemek nagyon komoly rendbontásokra, gyújtogatásokra, sőt egy autóbusz elrablására készülődnek. Belgrád utcáit a hét végén "ellepték" a megerősített rendőri és csendőri járőr egységek, amelyek tömegoszlatásra alkalmas eszközökkel is fel voltak szerelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!