Nagyvilág

2011.10.13. 11:44

Nacionalista kijelentés: Azt követelte a magyar pedagógusoktól, hogy ukránul írjanak, mert „ukrán kenyeret esznek”

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2012. október 13., csütörtök (MTI) – A nagyszőlősi tanügy elhatárolódott munkatársának nacionalista kijelentéseitől.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2012. október 13., csütörtök (MTI) – A nagyszőlősi tanügy elhatárolódott munkatársának nacionalista kijelentéseitől.

 

Elhatárolódott a Nagyszőlősi járás közoktatási osztálya annak a tanfelügyelőnek a nacionalista kijelentéseitől, aki a Salánki Mikes Kelemen Középiskolában azt követelte a magyar pedagógusoktól, hogy ukránul írják az osztálysarkot, mivel „ukrán kenyeret esznek” – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

 A kárpátaljai magyar pedagógusok körében nagy felháborodást kiváltó esetnek utánajáró hetilap szerint a salánki iskola tanárai a történteket azért is felháborítónak tartják, mivel a sértő kijelentések olyan tanintézetben hangoztak el, amely magyarországi és ausztriai magyar alapítványok támogatásával, valamint anyaországi segítséggel épült, mert az ukrán állam nem tudott új iskolát emelni a balesetveszélyessé vált régi helyett.

Az orgánum által megkérdezett Vaszil Beleny, a járási közoktatási osztály vezetője elmondta: nem bocsáthatók el a pedagógusokat olyan indoklással, hogy nem beszélik tökéletesen az államnyelvet, az osztálysarok pedig nem számít iskolai dokumentumnak, ezért azt a magyar tannyelvű osztályokban az oktatás nyelvén vezethetik. Szerinte a lényeg az, hogy a gyermekek értsék, mi van rá felírva.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nagyszőlősi középszintű szervezetének elnöke, egyben a nagyszőlősi járási tanács (közgyűlés) oktatási bizottságának vezetője a lapnak kifejtette: megnyugtató számomra, hogy a járási közoktatási osztály vezetője a konkrét ügyben és a nemzetiségi kisebbségek nyelvhasználatának kérdésében a törvényesség oldalán áll.

A cikk szerint a magát nacionalista kijelentésekre ragadtató tanfelügyelőnek minimum bocsánatot kellene kérnie a salánki magyar tanároktól és több nagyszőlősi járási magyar iskolától is, ahol hasonló kijelentéseket tett, jóllehet azokban nem akadtak bátor tanárok, akik ellent mertek volna mondani neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!