Nagyvilág

2011.10.27. 12:05

Mégsem zárul le rövidesen Malina Hedvig ügye

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Nagy valószínűséggel mégsem zárul le rövidesen Malina Hedvig, a 2006 augusztusában Nyitrán megvert magyar diáklány ügye, mert a főügyészségen újabb kihallgatások kezdődtek.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Nagy valószínűséggel mégsem zárul le rövidesen Malina Hedvig, a 2006 augusztusában Nyitrán megvert magyar diáklány ügye, mert a főügyészségen újabb kihallgatások kezdődtek.

 

Két évvel azután, hogy azt Malina Hedvig ügyvédje kérte, szerdán Pozsonyban kihallgatták Peter Labas orvos szakértőt. A pozsonyi orvosi kar dékánja szakvéleményében arra a következtésre jutott, hogy a diáklányt nem támadták meg, sérülései korábbi eredetűek voltak, az ajkát pedig maga harapta meg.

"Elsősorban arra a kérdésre akartam tőle választ kapni, mire alapozta ezt a feltételezését, a kórházi jelentések és a rendőrségi jegyzőkönyv melyik részéből indult ki, de csak általános, semmitmondó válaszokat kaptam" – nyilatkozta az Új Szó című napilap csütörtöki számában Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

Az ügyvéd kétszáz kérdéssel készült a kihallgatásra, de három óra alatt ezeknek csak a töredékét tudta feltenni, mert Labas professzor rendre eltért a tárgytól, vagy a vizsgálatot vezető ügyész szólt közbe. "Érezhető volt, hogy kerülni akarják a konkrétumokat, mert tudják, hogy ezekkel gondjuk lesz" – mondta Kvasnica. A dékán nem tudott válaszolni arra a kérdésre sem, hogy a jelentésében feltüntetett tizenkét konzultáns közül ki melyik résznek a szerzője, vagy pontosan melyik következtetés ered tőle. Mint ismeretes, a feltüntetett orvosok közül hárman utóbb elhatárolódtak a jelentéstől és kijelentették, hogy semmi közük hozzá.

Labas professzor ennek ellenére a kihallgatáson is azt állította, hogy kollégáival konzultált, akik csak a média nyomására visszakoztak. Roman Kvasnica szerint valamennyiüket ki kellene hallgatni, hogy eskü alatt valljanak arról, a jelentés melyik mondata tartalmazza az ő szakmai véleményüket.

"Ezek után felháborítónak tartanám, ha Labas professzor azt a megbízást kapná a főügyészségtől, hogy újra egészítse ki a jelentését. Ezért javasoltam, hogy független intézményt, a prágai Károly Egyetemet vagy a brünni Masaryk Egyetemet bízzák meg új szakvélemény kidolgozásával" – mondta Kvasnica.

Az orvostudományi kar dékánjának kihallgatása két hét múlva folytatódik. A főügyészség három év múltán eleget tett az ügyvéd azon kérésének is, hogy hallgassák ki a két pszichiátert, akik védencét kezelték – a dunaszerdahelyi Sárközy Lászlót és a trencséni Jozef Hastot. Újra, immár harmadszor kihallgatják Peter Horákot is, aki a támadás ügyében folytatott - és két hét után lezárt - vizsgálatot vezette.

A kihallgatások időpontját még nem tűzték ki, de feltételezhető, hogy az ügyészségi vizsgálat még hónapokig, minimum a választásokig elhúzódik. Kvasnica szerint ezek már csak politikai és hatalmi játszmák, a főügyészségen senkinek nem érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!