Nagyvilág

2011.10.31. 13:25

Kábítószerek internetes kereskedőire csapott le a kínai rendőrség

Peking, 2011. október 31., hétfő (MTI) - Több mint 12 ezer embert vettek őrizetbe Kínában, mert részt vettek a kábítószer-fogyasztást elősegítő online üzletben - jelentette a kínai média hétfőn.

Peking, 2011. október 31., hétfő (MTI) - Több mint 12 ezer embert vettek őrizetbe Kínában, mert részt vettek a kábítószer-fogyasztást elősegítő online üzletben - jelentette a kínai média hétfőn.

A rendőrség 12 125 gyanúsítottat fogott el abban az országos kampányban, amellyel a kábítószerek interneten történő terjesztésének kívántak gátat szabni. Az akció során 144, a gyártásban és forgalmazásban részt vevő kisebb hálózatot lepleztek le; összesen 22 titkos gyártó üzemben több mint 300 kilogramm tiltott szert koboztak el.

A horogra akadt gyanúsítottak közül 66,2 százalék 35 év alatti fiatal, 2,6 százalékuk 18 év alatti. A legfiatalabb 14 éves.

A szervezett bűnözés elleni kampányra azt követően került sor, hogy a rendőrség figyelmét felkeltette, hogy az interneten egyesek kísérletet tettek kábítószerfüggők összegyűjtésére, illetve számukra szereket ajánlottak - tájékoztatott a közbiztonsági minisztérium illetékese, Liu Jü-csing (Liu Yujing).

Mint márciusban kiderült, Gansu (Kanszu) tartomány Lancsou (Lanzhou) városában és a Senhszi (Shaanxi) tartománybeli Hszianban (Xian) az interneten értékesítettek kábítószereket néhány olyan online csevegőszobában, amelybe csak megválogatott felhasználók kaptak belépési jogot.

Az új jelentkezőknek a tagok közül támogatókkal kellett rendelkezniük, továbbá élő videofelvételen kellett bizonyítaniuk, hogy tényleges drogfogyasztók. A közbiztonsági tárca szeptemberben kezdte meg összehangolt akcióját az internetes kábítószer-kereskedők ellen.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!