Nagyvilág

2011.10.18. 11:37

EU-bíróság: embriót pusztító eljárások nem szabadalmaztathatók

Brüsszel, 2011. október 18., kedd (MTI) - Az Európai Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint ki kell zárni a szabadalmazhatóság köréből az olyan eljárásokat, amelyek az embrió elpusztítását eredményezik.

Brüsszel, 2011. október 18., kedd (MTI) - Az Európai Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint ki kell zárni a szabadalmazhatóság köréből az olyan eljárásokat, amelyek az embrió elpusztítását eredményezik.

 

Az Európai Unió jogértelmező testülete a Luxembourgban kimondott határozatban azt is megállapította: "az emberi embrión alkalmazott gyógyászati vagy diagnosztikai célú, és annak javát szolgáló alkalmazás szabadalom tárgya lehet, azonban az embrió tudományos kutatás céljára történő alkalmazása nem szabadalmazható".

Az ügy előzménye, hogy Oliver Brüstle német kutató szabadalmat nyert őssejtekből előállított, a neurológiai betegségek kezelésére alkalmazott idegi elősejtekre. Parkinson kórban szenvedő betegeken már sor is került ilyen elősejtek klinikai alkalmazására.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet azonban egy uniós jogszabályra hivatkozva megtámadta a szabadalmat, és azt a német szövetségi szabadalmi bíróság részlegesen meg is semmisítette. A megsemmisítés "az emberi embrionális őssejtekből nyert elősejtek kinyerését lehetővé tevő eljárások"-ra vonatkozott - derül ki az uniós bíróság közleményéből.

A kutató fellebbezése nyomán a német legfelsőbb bírósághoz került az ügy, amely viszont az Európai Bíróság elé terjesztette, egyebek között az emberi embrió fogalmának pontosítása érdekében.

A bíróság megállapította, hogy nem orvosi vagy etikai kérdésekben kell állást foglalnia, pusztán a jogi értelmezésére kell szorítkoznia. A szóban forgó uniós irányelv szövegkörnyezetéből és céljából a bíróság szerint az következik, hogy az emberi embrió fogalmát szélesen kell értelmezni, vagyis minden emberi petesejtet már a megtermékenyítésének szakaszától kezdve embriónak kell tekinteni. Szintén embriónak kell minősíteni azon megtermékenyítetlen emberi petesejtet, amelybe érett emberi sejtből származó sejtmagot ültettek át, vagy amelyet szűznemzés útján osztódásra és továbbfejlődésre ösztönöztek.

Az uniós testület azt is leszögezte: a tudomány állását figyelembe véve a nemzeti bíróságnak kell meghatároznia, hogy az adott eljárásban vizsgált sejtek beindíthatják-e az emberi fejlődés folyamatát.

A testület szerint bármely találmány szabadalmi oltalom alá helyezése magában foglalja annak ipari vagy kereskedelmi célra történő hasznosítását. Az emberi embriók kutatási célú alkalmazása viszont nem különböztethető meg az ipari és kereskedelmi célú alkalmazástól, és ezért azt ki kell zárni a szabadalmazhatóság köréből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!