Nagyvilág

2011.10.17. 12:41

Black Bloc: terv alapján romboltak Rómában

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. október 17., hétfő (MTI) - Országos hatósági akció indult hétfőn Olaszországban a Felháborodottak szombati tüntetésén kirobbant utcai erőszak felelőseinek azonosítására.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. október 17., hétfő (MTI) - Országos hatósági akció indult hétfőn Olaszországban a Felháborodottak szombati tüntetésén kirobbant utcai erőszak felelőseinek azonosítására.

 

Az északi Trentinótól Szicíliáig országos házkutatás indult számos olasz városban. A Digos terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság emberei az úgynevezett anarchista-forradalmi csoportok tagjainak otthonait ellenőrizték. A szombati videofelvételek alapján a gyanúsítottak ruhatárát ellenőrizték, motoros sisakokat és házilag gyártott fegyvereket kerestek, számítógépeket foglaltak le. Alfredo Mantovano belügyi államtitkár sajtónyilatkozata szerint a Black Blocnak nevezett mozgalom tagjai szombaton terv alapján cselekedtek, az interneten és a twitteren tartották egymással a kapcsolatot.

"Egy éve készültünk a római tüntetésre"- mondta a La Repubblica napilapnak a szélsőségesek egyike. A 30 éves, diplomás munkanélküli elmondta, a társaival havonta egyszer hajóval mentek át Görögországba, az ott zajló tüntetésekre. A görög szélsőséges csoportok készítették fel őket a rendőrséggel szembeni utcai harcra. Szombaton Rómában két falanxban mozogtak: 500-an motoros sisakban, az arcukat elfedve törtek-zúztak, további 300-an nem feltűnő öltözékben, a tömegben elkeveredve biztosították azt, hogy a békés tüntetők és a rendőrök ne tudják megakadályozni a kirakatok betörését, az üzletek kifosztását. "Így azt sem látják rögtön a hatóságok, hányan vagyunk összesen. Azon a téren pedig, ahol öt órán át harcoltunk a rendőrökkel, még a tüntetés előtti este egy furgonban hagytunk botokat, vasrudakat és a közeli építkezésről szerzett köveket. Maximum 15 fős csoportokban támadtunk a rendőrökre. Minden csoport tagjai három típusra oszlanak: van, aki azt hajítja, amit éppen az utcán talál, van, aki bottal üt, mások pedig Molotov-koktélokat dobálnak. Folyamatos tüzelünk és gyorsan mozgunk"- tette hozzá a Black Bloc tagja. A Corriere della Sera szerint az utcai harchoz használt üvegeket, üveggolyókat a tüntetés útvonalán a kapualjakban elrejtett táskákból húzták elő. Még az utcai közlekedési táblák vasrúdját is előre meglazították, így tudták azokat gyorsan kirántani a helyükből és támadni azokkal. A napilap azt írta, hogy a római tüntetés főpróbája az olasz Alpokban volt, Val di Susa völgyében, ahol nyár elején az anarchista-forradalmi csoportok a környezetvédőkkel harcoltak a rendőrökkel a helyi autósztráda megépítése ellen. Róma főpolgármestere ötmillió euróra becsülte a szombaton keletkezett anyagi kár nagyságát. Az összecsapásokban 125-en sebesültek meg, közöttük harminc tüntető. 12 személyt tartóztattak le, 17-25 év közöttiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!