Nagyvilág

2011.10.11. 13:17

A szlovák kormány jóváhagyta a parlamenti szavazások összevonását

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:  Pozsony, 2011. október 11., kedd (MTI) - A szlovák kormány keddi rendkívüli ülésén jóváhagyta Iveta Radicová miniszterelnök javaslatát, hogy az eurós mentőalap kibővítéséről szóló szavazást a pozsonyi parlamentben összekössék a kormányról szóló bizalmi szavazással.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:  Pozsony, 2011. október 11., kedd (MTI) - A szlovák kormány keddi rendkívüli ülésén jóváhagyta Iveta Radicová miniszterelnök javaslatát, hogy az eurós mentőalap kibővítéséről szóló szavazást a pozsonyi parlamentben összekössék a kormányról szóló bizalmi szavazással.

 

Ez azt jelenti, hogyha a parlament nem szavazza meg az eurós mentőcsomagot, megbukik a kormány. Ennek jelenleg egyre nagyobb a valószínűsége, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) úgy döntött, hogy az esti órákra tervezett szavazáson nem vesz részt. Korábban ugyanilyen döntést jelentett be a négytagú Egyszerű Emberek csoport is.

"Semmi esetre sem fogunk a miniszterelnök ellen szavazni" - mondta Richard Sulík az SAS elnöke újságíróknak pártja elnökségi ülése után. Sulík szerint a két szavazás összekapcsolása indokolatlan és nyomásgyakorlást jelent pártjára nézve, ennek azonban a liberálisok nem kívánnak engedni. A pártelnök szerint a mentőöv megszavazása ellentétes a kormányprogrammal.

Radicová kijelentette: tájékoztatta Ivan Gasparovic államfőt a fejleményekről. A kormány bukása esetén a további lépések az államfő kezében vannak.

A pillanatnyi helyzetben a mentőalapot csak az ellenzék támogatásával lehetne elfogadni. Amennyiben az összesen 22 képviselő (SaS és az Egyszerű Emberek) nem vesz részt a szavazáson, a koalíciónak a 150 tagú törvényhozásban 79 helyett csak 57 szavazata lesz, ami nem lesz elég javaslatai elfogadásához.

Erik Tomás, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt szóvivője szerint a párt képviselői a délutáni parlamenti szavazáson bejelentkeznek, de szavazni nem fognak. A hatályos szabályok szerint ebben az esetben a parlament nem lenne határozatképes, az eurós mentőcsomagot nem szavaznák meg, s a kabinet nem kapná meg a bizalmat, tehát megbukna.

A kisebbik ellenzéki párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejelentette, hogy képviselői a mentőcsomag és a kormányfő ellen fognak szavazni.

A szlovák kormány ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az európai mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését, amelyről július 21-én állapodtak meg az euróövezeti tagállamok vezetői, jelenleg már csak Szlovákia nem ratifikálta. A csomag életbe lépése tehát már csak a szlovák parlament döntésétől függ.

"A Szlovák Köztársaság kormánya ezért minden szükséges lépést megtett és megtesz a jövőben is, hogy a szerződés kiegészítése, mint az euróövezet stabilizációjának eszköze mihamarabb életbe lépjen" - áll a kormány közleményében.

A négy koalíciós párt közül három - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd - támogatja az eurós alap bővítését, míg a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) határozottan ellenzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!