Nagyvilág

2011.09.08. 18:02

Szlovákia - Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormányfő ellen

Pozsony, 2011. szeptember 8., csütörtök (MTI) - Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevű ellenzéki párt csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be Iveta Radicová szlovák kormányfő ellen, amelyről a házelnök döntése alapján a jövő hét keddjén szavaz a pozsonyi parlament.

Pozsony, 2011. szeptember 8., csütörtök (MTI) - Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevű ellenzéki párt csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be Iveta Radicová szlovák kormányfő ellen, amelyről a házelnök döntése alapján a jövő hét keddjén szavaz a pozsonyi parlament.

Robert Fico, a Smer elnöke, volt kormányfő a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.

Radicová "erkölcsileg teljesen csődöt mondott, s nincs joga a miniszterelnöki tisztség betöltésére" - mondta Fico újságíróknak, miután Richard Sulík házelnöknek átadta a Smer képviselői által aláírt beadványt. A Smer kezdeményezéséhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott.

Rado Bato, a miniszterelnök szóvivője nem kívánt reagálni az ellenzék lépésére.

A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezető Radicová ellen ez az első bizalmatlansági indítvány, amelyről a parlament szavaz. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Bár a koalíció több témában is erősen megosztott, várható, hogy a bizalmi szavazáskor támogatni fogják Radicovát.

A szlovák miniszterelnök megbuktatásához a parlamenti képviselők több mint felének a szavazatát kellene megszereznie az ellenzéknek. A miniszterelnök bukásával a kormány is megbukna.

Egy esetleges bizalmatlansági indítvány benyújtásáról Fico ugyan már hosszabb ideje beszélt, de konkrét lépésre csak most szánta el magát. Az ellenzék vezére azt nehezményezi, hogy a kormány által az adóhivatal kassai székhelyének bérlésére kiírt pályázatot a Nitra Invest nevű cég nyerte el, amely közel áll az SDKU nyitrai kerületi elnökéhez.

"Az egyik nap azzal fenyegetőzik, hogy távozik a kormány éléről, másnap ugyanebben az ügyben azt kérdezi egész Szlovákiától, hogy miből éljen meg egy SDKU-s járási tisztviselő. Én nem gondolom, hogy az adóhivatal kassai székházának eltúlzott bérleti díjából" - jelentette ki a volt kormányfő.

Az ügy miatt a koalíción belül is éles viták voltak, maga Radicová is többször, s ellentmondásosan nyilatkozott. Legutóbb azt mondta, lezártnak tekinti az ügyet, mert a pályázat átlátható volt. Szerinte az új, módosított pályázatra azért volt szükség, mert az eredeti, még a Fico kormány idején kiírt pályázat nagyon előnytelen volt az állam számára. A pályázaton részt vevő cégek viszont azt sugallták, hogy a hivatalos kiírást időközben azért és úgy változtatták meg, hogy annak csak egy nyertese lehessen, mégpedig a Nitra Invest.

A szlovák sajtó szintén korrupciógyanúsnak tartja az adóhivatal kassai székházának hónapok óta húzódó ügyét.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!