Nagyvilág

2011.09.07. 11:45

Schwarzenberg: sajnálatos az európai politika színvonala

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. szeptember 7., szerda (MTI) - Sajnálatosnak nevezte az európai politika jelenlegi színvonalát a cseh külügyminiszter egy osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. szeptember 7., szerda (MTI) - Sajnálatosnak nevezte az európai politika jelenlegi színvonalát a cseh külügyminiszter egy osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.

"Kreisky (Bruno Kreisky osztrák kancellár, 1970-83) és Kohl (Helmut Kohl nyugatnémet kancellár, 1982-98) alatt még más volt a helyzet. Jelenleg nincsenek igazán tehetséges emberek" - fogalmazott Karel Schwarzenberg a Kuriernak.

A külügyminiszter úgy vélekedett, egész Európában "az európaitól a nemzeti felé" vezető tendencia tapasztalható.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a magyarországi "nacionalista tendenciákról", úgy válaszolt a jobbközép TOP09 párt vezetője: "az a nyugtalanító, hogy összeurópai trendről van szó". Magyarország "furcsa keverék" - folytatta. A Fidesz liberálisból populista, jobboldali-nemzeti párttá vált - mondta. Úgy vélekedett, a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget, ha nem lettek volna "szabálytalanságok" az előző kormányban. A kétharmados többség minden politikus számára kísértést jelent - tette hozzá.

Schwarzenberg úgy vélekedett, Václav Klaus államfő azért bírálta nemrégiben a cseh külpolitikai koncepciót, mert ő nem vette bele az elnöknek Európáról alkotott nézeteit. "Egyébként ez a kormány, és nem az elnök dokumentuma" - mondta.

A cseh köztársasági elnök a múlt kedden a cseh nagykövetekkel lezajlott találkozóján élesen bírálta a koncepciót. Úgy vélte: a koncepció tele van "üres témákkal", nem foglalkozik az Európai Unióban létező kedvezőtlen tendenciákkal, valamint a cseh külpolitika valódi kulcsproblémáival.

A külügyminiszter a Kuriernak nyilatkozva nyitva hagyta azt a kérdést, hogy pályázik-e majd az elnökjelöltségre.

Beszélt arról is, hogy jelenleg jobb Csehországnak az euróövezeten kívül maradni. "Az euró számunkra nem ideológiai kérdés. Gazdaságilag nem tartunk még ott" - fogalmazott. "Isten segítségével talán 2015-ben sikerül" - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!