Nagyvilág

2011.09.16. 12:19

Romániai magyar lapok: Az EMNP bejegyzésével élesedik a harc a szavazatokért

Bukarest, 2011. szeptember 16., péntek (MTI) - Élesedik a küzdelem a romániai magyar választók szavazataiért - írták a romániai magyar lapok pénteken, egy nappal az után, hogy a bukaresti ítélőtábla jogerősen jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzését.

Bukarest, 2011. szeptember 16., péntek (MTI) - Élesedik a küzdelem a romániai magyar választók szavazataiért - írták a romániai magyar lapok pénteken, egy nappal az után, hogy a bukaresti ítélőtábla jogerősen jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzését.

 

A Tőkés László szellemiségét követni akaró új romániai magyar párt bejegyzéséről a kolozsvári Krónika úgy vélekedik: mostantól élesben zajlik a verseny a romániai magyar szavazók kegyeiért. A lap szerint fontos, hogy egy olyan komoly politikai alakulat is porondra lépjen, amely intenzívebb munkára sarkallja az eddig monopolhelyzetben lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), és napirenden tartja a minél szélesebb körű önrendelkezés témáját. A szerző rámutat, hogy az új pártnak még bizonyítania kell legitimitását, vagyis hogy valóban érdemi alternatívát képvisel.

A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap szerint most kezdődik a valódi kihívás az új párt számára, hiszen ma már a választás szabadságát, az alternatíva lehetőségét emlegetni nem elég, a kiábrándult lakosság megszólításához ennél jóval többre van szükség. Az EMNP-nek nem lesz könnyű feladata, mivel nem csak a komoly apparátussal és jelentős támogatottsággal rendelkező RMDSZ-szel kell megküzdenie, hanem vetélytársuk lesz a jobboldalt mostanig egyedül képviselő Magyar Polgári Párt (MPP) is. Ez utóbbi ugyancsak ellenzéki szerepből indul, de az EMNP és az MPP között kibékíthetetlennek tűnnek az ellentétek - írja a lap utalva az MPP elnökének, Szász Jenőnek és Tőkés Lászlónak a megromlott viszonyára.

A Háromszéknek Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: az új párt kezdeményezői és Tőkés László megosztják, gyengítik a magyarságot, amelynek a parlamenti képviselete veszélybe kerül. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ lehetségesnek tartja-e az együttműködést az új alakulattal, Borbély azt mondta: ez még nyitott kérdés, előbb Tőkés Lászlónak kellene tisztáznia, hogy mit akar. Szerinte sok múlik a helyi vezetőkön is, hiszen helyi szinten máris vannak példák az együttműködésre, így például Marosvásárhelyen elképzelhető, hogy sikerül közös polgármester- és megyei tanácselnök-jelöltet állítani a jövő évi önkormányzati választásokon.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó szerint az új párt kezdeményezői valószínűleg túl korán örülnek a bejegyzésnek, mivel korábban a román ügyészség vizsgálatot indított a párt bejegyzését támogató, állítólag hamis aláírások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!