Nagyvilág

2011.09.15. 15:28

Plakátháború Berlinben a választások előtt

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Dúl a plakátháború Berlinben a hétvégi tartományi parlamenti választások előtt.

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Dúl a plakátháború Berlinben a hétvégi tartományi parlamenti választások előtt.

 

Csütörtöki előrejelzések szerint az önálló tartománynak számító fővárost csaknem tíz éve a reformkommunista Baloldal pártjával koalícióban irányító szociáldemokrata párt (SPD) fölényes győzelme várható. Az SPD nyerő embere a hivatalban lévő Klaus Wowereit kormányzó polgármester, aki Berlin rekordméretű eladósodottsága ellenére is változatlanul rendkívül népszerű.

Az egyetlen korábbi rivális, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Renate Künast is "bedobta már a törülközőt". Pártja plakátot váltott, az eddigi "Renate nyer" feliratot a "Berlin nyer, ha a Zöldeket választja" jelszó váltotta fel az óriásplakátokon.

A szociáldemokraták ugyanakkor magabiztosan Wowereitet "futtatják". A párt plakátja szerint annak, aki a polgármestert továbbra is hivatalban kívánja látni, az SPD-re kell szavaznia.

A felmérések azt valószínűsítik, hogy a vasárnapi választások után Berlinnek az eddigi "vörös-vörös" helyett "vörös-zöld" kormánya lesz, azaz a szociáldemokraták partnert váltanak, és a Baloldal helyett a Zöldekkel lépnek politikai házasságra.

A Berlinben ellenzékben lévő kereszténydemokraták polgármester-jelöltjüket, Frank Henkelt népszerűsítve a változások szükségességét hirdetik, a jelek szerint azonban kevés sikerrel. A CDU támogatottsága ugyanis a fővárosban is csökken. Még népszerűtlenebb a fővárosban a liberális FDP, amelyet "történelmi kudarc" fenyeget. A párt végső kétségbeesésében szinte teljesen felhagyott a helyi dolgokkal foglalkozó kampánnyal, és a szavazást - a lakosság hangulatát meglovagolva - az adós országok megsegítése elleni szavazássá kívánja változtatni. "A berlinieknek nem fizethetik mások adósságait" - hangoztatta legutóbb a párt polgármester-jelöltje, nyíltan Görögországra utalva. Ezt a fajta populizmust csütörtökön még az FDP-vel országos koalíciót alkotó CDU is elítélte.

A kampány meglehetősen nyugodtan zajlik, a közelmúltban egyedül a neonáci NPD egyik választási plakátja keltett felzúdulást. A plakáton egy motorkerékpáron ülve, bőrdzsekiben a neonáci párt elnöke, Udo Voigt látható, és mellette egy nagybetűs felírat: Gas geben!, azaz Gázt adni! Általános nézet szerint mindez félreérthetetlen utalás a gázkamrákban történt tömeggyilkosságokra. A szóban forgó plakát a kreuzbergi Zsidó Múzeum, valamint olyan emlékhelyek közelében jelent meg, amelyek a nácik által meggyilkolt zsidó áldozatoknak állítanak emléket.

A két évvel ezelőtti országos választásoktól eltérően a berlini választási kampányt szinte alig jellemezte a "plakátgyalázás". Feltűnő volt, hogy több plakáton is a kormányzó polgármester, Klaus Wowereit száját a "Hazug" felirattal tapasztották be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!