Nagyvilág

2011.09.19. 15:40

Önmérsékletre szólítja az EU a fenyegetőző Törökországot és Ciprust

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. szeptember 19., hétfő (MTI) - Önmérsékletre és a fenyegetések mellőzésére szólította az Európai Unió egy szóvivője hétfőn Törökországot és Ciprust, miután a két fél között kiújulni látszik a politikai feszültség.

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. szeptember 19., hétfő (MTI) - Önmérsékletre és a fenyegetések mellőzésére szólította az Európai Unió egy szóvivője hétfőn Törökországot és Ciprust, miután a két fél között kiújulni látszik a politikai feszültség.

Ankara a napokban szót emelt Ciprus közelgő európai uniós elnöksége ellen, hétfőn pedig azzal fenyegetőzött, hogy hadihajókkal fedezett gázfeltárási munkákat kezd a Földközi-tenger érintett térségében, ha Ciprus nem hagy fel egy amerikai székhelyű céggel közösen tervezett gázfeltárási beruházással a török és görög közösség között megosztott sziget partvidékén.

Maja Kocijancic, Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő szóvivője az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján - egy kérdésre válaszolva - hangoztatta: az EU azt várja a két féltől, hogy tartózkodik a fenyegetésektől, a megosztottságot fokozó minden lépéstől, továbbá minden olyan intézkedéstől, "amelynek negatív következményei lehetnek".

Megismételte egyúttal, hogy az EU azokat az intézkedéseket támogatja, amelyek segítenek átfogó megoldást találni a ciprusi problémára. Ismét arra szólította a feleket, hogy tegyenek meg ők is mindent e folyamat előmozdítása érdekében.

Besir Atalay török miniszterelnök-helyettes egy múlt hét végi nyilatkozatban - kormányának döntését idézve - az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok befagyasztását helyezte kilátásba, amennyiben 2012 derekáig, a ciprusi EU-elnökség kezdetéig nem sikerül előrelépni a Ciprus megosztottságának felszámolását célzó tárgyalásokon.

A brüsszeli szóvivő most leszögezte: nincs szó arról, hogy változna az országok tervezett sorrendje a féléves uniós elnökség betöltésében.

A ciprusi kormány, amelynek fennhatósága csak az 1974 óta megosztott sziget déli, görögök lakta részére terjed ki, 2012. július 1-jén veszi át Dániától a soros elnöki tisztséget az EU-ban. Törökország 37 éve megszállva tartja Ciprus északi, törökök lakta részét, és az északi részen kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot ismeri el Ciprus törvényes képviselőjének.

Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a gázfeltárási projektről nyilatkozva úgy vélte, a munkálatok kárt okozhatnak a régóta folyó egyesítési tárgyalásoknak is. Nicosia szerint viszont a kitermelhető gázból mindkét ciprusi közösség egyaránt profitálhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!