Nagyvilág

2011.09.20. 14:44

Nem csitul a vihar az ÖBB-hirdetések körül

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Továbbra is napirenden volt kedden Ausztriában az állami vasút egyes újságoknál elhelyezett hirdetéseinek ügye, amellyel összefüggésben a jelenlegi kancellár és államtitkára ellen hivatali visszaélés gyanújával nyomoz az ügyészség.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Továbbra is napirenden volt kedden Ausztriában az állami vasút egyes újságoknál elhelyezett hirdetéseinek ügye, amellyel összefüggésben a jelenlegi kancellár és államtitkára ellen hivatali visszaélés gyanújával nyomoz az ügyészség.

 

Werner Faymann kormányfőt egy ellenzéki képviselő feljelentése nyomán azzal gyanúsítják, hogy még közlekedési miniszterként hirdetési megbízásokat juttatott "baráti" újságoknak az - Ausztriában hagyományosan a szociáldemokrata érdekkörbe tartozó vállalatnak tekintett - ÖBB hirdetési keretéből.

Az ügy legújabb fejleménye a vasút volt vezérigazgatójának egy keddi lapban idézett kijelentése. Martin Huber szerint az államtitkár 2008-ban Faymann kabinetfőnökeként "néhány milliót" kért tőle "Werner (Werner Faymann) számára". Ostermayer erről egy interjúban úgy fogalmazott, a részletekre már nem emlékszik, de sokszor beszélt Huberrel a vállalat arculatának javításáról, és "különböző variációk" jöttek szóba. "Ez nem az én szokásos szóhasználatom" - mondta a lapban idézett és neki tulajdonított kijelentésről.

Először több hónappal ezelőtt merült fel a sajtóban a szociáldemokrata kormányfő neve az állami vasúttársaság, az ÖBB hirdetéseivel összefüggésben. Akkor egy osztrák lap névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt állította, hogy a szociáldemokrata politikus 2007-ben miniszterként az ÖBB hirdetéseivel "jutalmazott meg" bizonyos újságokat.

Míg az előző hetekben a 2000 és 2007 közötti, a jelenlegi kormányban is részt vevő Osztrák Néppárt (ÖVP) két mostani ellenzéki párttal - az FPÖ-vel és az abból 2005-ben kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párttal - alakított kormányainak több tagja elleni nyomozásokról adott hírt a sajtó, a napokban az ÖBB-hirdetések ügye került ismét napirendre.

A téma azután került elő újra, hogy egy hetilap másolatokat közölt olyan számlákról, amelyek állítólag Faymann közbenjárására született megrendelésekről szóltak. Az érintett újságok nagy példányszámú bulvárlapok.

A hirdetések miatt a koalíción belül is elindult az adok-kapok. Az ÖVP az ellenzéki pártokhoz csatlakozva parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta. Hannes Rauch főtitkár Doris Burest, a jelenlegi, szintén szociáldemokrata közlekedési minisztert támadta, miután a miniszter kiállt Faymann és az ÖBB mellett. Bures válaszul utalt arra, az állam mint tulajdonos képviselőjeként Maria Fekter ÖVP-s pénzügyminiszternek szintén lehet befolyása arra, hogyan hirdetnek az állami vállalatok.

A kormánypártok ennek ellenére együtt kezdeményezték az állami, önkormányzati és köztestületi reklámkiadások átláthatóságának javítását. Törvényjavaslatuk szerint a minisztériumoknak, a tartományoknak, nagyobb településeknek és a szakmai kamaráknak félévente be kellene jelenteniük a KommAustria médiahatóságnak, hogy mennyit költöttek hirdetésekre. A három parlamenti ellenzéki párt szerint a javaslat ebben a formájában "fogatlan", mert nem részletes lista közlését írja elő. Miután a törvényjavaslat tartományi hatásköröket is érint, ellenzéki szavazatokra is szükség van ahhoz, hogy megszavazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!