Nagyvilág

2011.09.21. 13:32

Időelőtti nyugdíjba menekülnek a csehek a nyugdíjreform elől

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2011. szeptember 21., szerda (MTI) - Egyre inkább idő előtti nyugdíjba menekülnek a csehek a jobbközép kormány által bevezetendő nyugdíjreform és a gazdasági válság következményei elől.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2011. szeptember 21., szerda (MTI) - Egyre inkább idő előtti nyugdíjba menekülnek a csehek a jobbközép kormány által bevezetendő nyugdíjreform és a gazdasági válság következményei elől.

 

A cseh társadalombiztosítás (CSSZ) szerdán nyilvánosságra hozott kimutatásából kitűnik, hogy az idei év első nyolc hónapja alatt több mint háromszor annyian kérték idő előtti nyugdíjaztatásukat, mint az előző évek átlaga. Míg 2010-ben a január-augusztusi időszakban 19 887 személy kérte idő előtti nyugdíjaztatását, az idén már 66 558 ember.

Csehországban szeptember 30-tól megváltozik a nyugdíjak összegének a kiszámítása. Az új rendszer nagyobb összhangban lesz azzal, milyen keresete volt az illetőnek aktív korában.

Ennek előzménye egy tavalyi alkotmánybírósági határozat. A testület egy lakossági beadvány alapján kimondta, hogy a jelenlegi cseh nyugdíjrendszer túlságosan is egyenlőségpárti, s szükség van arra, hogy jobban tükrözze az aktívkori kereseteket.

A módosítás éles vitákat váltott ki Csehországban. Annak alapján ugyanis az októbertől nyugdíjba vonulók nagyjából egyharmada fog a jövőben magasabb nyugdíjat kapni, azok, akik átlagkeresete meghaladta a havi 36 ezer koronát. A nyugdíjemelés mintegy 2 százalékpontos lesz. A legalacsonyabb nyugdíjakat kapó mintegy 10 százaléknál az összeg nem változik, míg az emberek 70 százalékánál a nyugdíj alacsonyabb lesz az új rendszer szerint, mint lett volna az eddig érvényes szabályok szerint. A nyugdíjak összegének újfajta számítását fokozatosan 2015-ig vezetik be.

Szakértők szerint ez a legfőbb oka annak, hogy az érintett cseh lakosság körében megugrott az idő előtti nyugdíjaztatást kérők száma. Ezzel ugyan az emberek veszítenek, mert alacsonyabb összeget kapnak, mintha rendes időben mennének nyugdíjba, de mégis többet, mint az új rendszer szerint kapnának.

Az idő előtti nyugdíjaztatást kérők száma növekedésének másik oka, a gazdasági válság. Manapság Csehországban ugyanis rendkívül nehéz munkát találni az ötven éven felülieknek, s ötvenöt felett pedig szinte lehetetlen. Ez a helyzet kényszerít azután sokakat arra, hogy idő előtti nyugdíjaztatásukat kérjék függetlenül attól, hogy ennek számukra milyenek a következményei.

Csehországban jelenleg a havi átlagnyugdíj mintegy 10 500 korona, az átlagbér 23 500 korona körül van. Az illetékes fórumok kimutatása szerint az alkalmazottak mintegy kétharmada kevesebbet keres az átlagbérnél.

A nyáron jóváhagyott nyugdíjreform értelmében 2030-tól 65 évre emelkedik a jelenlegi 63 évről a nyugdíjjogosultsági korhatár.

A nyáron jóváhagyott nyugdíjreform értelmében 2030-tól 65 évre emelkedik a jelenlegi 63 évről a nyugdíjjogosultsági korhatár. Ugyanakkor a biztosítási idő a jelenlegi 25-ről 35 évre növekszik. A jövőben ebbe az időszakba már nem lesznek beszámíthatóak az egyetemi évek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!