Nagyvilág

2011.08.31. 15:39

Líbia - A NATO még bombáz, az EU már szankciókat old fel

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:  Brüsszel, 2011. augusztus 31., szerda (MTI) - Moammer Kadhafi szülővárosára, illetve jelenlegi feltételezett tartózkodási helyére - a tengerparti Szirtre és a Tripolitól délkeletre fekvő Bani-Valídra - összpontosította legutóbbi légi csapásait a NATO, szerdán Brüsszelben közzétett közleménye szerint.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:  Brüsszel, 2011. augusztus 31., szerda (MTI) - Moammer Kadhafi szülővárosára, illetve jelenlegi feltételezett tartózkodási helyére - a tengerparti Szirtre és a Tripolitól délkeletre fekvő Bani-Valídra - összpontosította legutóbbi légi csapásait a NATO, szerdán Brüsszelben közzétett közleménye szerint. Uniós diplomaták eközben azt mondták, hogy pénteken feloldják azoknak a gazdasági szankcióknak egy részét, amelyeket az észak-afrikai ország kikötői és üzleti tevékenységet folytató jogi személyei ellen foganatosítottak korábban.

 

Szirt térségében az elmúlt 24 órában 19 célpont - köztük három páncélos, 12 fegyverrel ellátott jármű, egy radarberendezés, valamint katonai állások - ellen intézett támadást a NATO. Bani-Valíd térségében hat légi csapást hajtottak végre, egyebek közt föld-föld rakétaindító állás, valamint lőszer-, fegyver-, illetve harcjárműraktárak ellen.

Az észak-atlanti szervezet székhelyéről származó diplomáciai értesülések szerint a 28 NATO-országnak a szövetséghez akkreditált nagykövetéből álló Észak-atlanti Tanács megállapodott abban, hogy a NATO a líbiai katonai műveletek lezárulta után is kész fenntartani jelenlétét az ország tengerpartjához közeli vizeken, valamint akár az ország légterében is. NATO-diplomaták úgy vélik, az új líbiai vezetés erre irányuló kérése esetén a NATO egy ideig folytathatja a tengeri járőrözést, illetve a légi felderítő repüléseket.

Az Európai Unió szankcióoldó lépésekkel készül

Az atlanti szövetség Líbiával kapcsolatos lehetséges jövőbeli szerepét illetően azonban egyelőre pusztán az látszik biztosnak, hogy NATO-parancsnokság alá tartozó katonák nem fognak líbiai területre lépni. Ezt ugyanis minden érintett határozottan kizárja. Hogy azonban Tripoli új vezetése milyen nemzetközi jelenlétet tart majd kívánatosnak, ezt illetően a korábbi visszafogott feltételezésekre is rácáfolt Ian Martin líbiai ügyekben illetékes ENSZ-megbízott, aki New Yorkban kedden közölte: Líbia átmeneti vezetése elvetette azt a gondolatot, hogy az országba külföldről bármilyen jellegű katonai erőket, illetve megfigyelőket küldjenek. A brit diplomata ugyanakkor arra számít, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács segítséget kér majd az ENSZ-től a nemzeti rendőri erők felállításához.

Mindeközben az Európai Unió szankcióoldó lépésekkel készül a líbiai helyzet fokozatos normalizálására. A hírek szerint szerdán elvi egyetértés született, csütörtökön hivatalos megállapodás várható, pénteken pedig közzéteszik az EU közlönyében is azt a rendeletet, amely a hat érintett líbiai kereskedelmi kikötőt, valamint a szankcióval sújtott, mintegy 50 vállalkozás közül 22-t mentesít a korlátozó intézkedések hatálya alól. A tilalmi listáról lekerülő cégek közt állítólag három-négy olajvállalat is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!