Nagyvilág

2011.08.11. 13:39

Brit zavargások - A társadalmi okokat feszegetik a lapok

London  (MTI) - Hosszú távú megoldást keresve, a zavargások társadalmi okait kutatta a csütörtökön megjelent brit lapok egy része, míg mások a rendőrségi kiadások tervezett csökkentése miatt aggódtak.

London  (MTI) - Hosszú távú megoldást keresve, a zavargások társadalmi okait kutatta a csütörtökön megjelent brit lapok egy része, míg mások a rendőrségi kiadások tervezett csökkentése miatt aggódtak.

 

A The Times kommentárja úgy fogalmaz, "ha egy országnak a saját gyermekeitől kell tartania, akkor nagyon rossz irányba mentek el a dolgok". Nagy-Britanniában naponta 900 diákot küldenek haza az iskolából erőszak miatt - olvasható a lapban. Mint a cikk írja, még a kisvárosokban is vannak olyan utcák, ahova sötétedés után nem tanácsos merészkedni.

"Beteg társadalmunk" főcímmel jelent meg a The Daily Telegraph. Andrew Gilligan azt írja, korábban úgy tudták, a fosztogatók reménytelen szegények voltak, akik kétségbeesésükben vettek részt a zavargásokban. "De amikor az első londoni rendbontók megjelentek a bíróságon, volt köztük egyetemi hallgató, egy gazdag üzletember lánya és egy 11 éves fiú is" - emlékeztet.

A fosztogató gyerekek képei láttán azonnal felmerül a kérdés, hol voltak a szüleik - vélekedik Allison Pearson ugyancsak a The Daily Telegraph hasábjain. Úgy látja, a korlátlan szabadság és példát nem mutató szülők miatt randalíroznak a gyerekek.

Mind felelősek vagyunk a zavargásokért

"Bizonyos szempontból mind felelősek vagyunk a zavargásokért, akár közvetlen, akár közvetett módon" - jelenti ki Shaun Bailey szociális munkás a The Guardian által közölt cikkében. Kifejti: "láttuk, ahogy az előző kormány csak a fiatalok jogairól beszélt, a kötelezettségeikről nem. Hagytuk, hogy a jóléti rendszerben erkölcstelen értékrend váljon uralkodóvá. (...) És megfizettük az árát ennek a liberalizmusnak. Ideje a kollektív felnőtté válásnak és felelősségvállalásnak."

A The Independent kommentárjában a rendőrségi kiadások csökkentésének tervével foglalkozik. "Politikai öngyilkosság" lenne ezekben a napokban a rendőrök számának csökkentéséről beszélni - fogalmaz a cikk. A napilap szerint a történtek fényében érdemes lenne átgondolni a rendőrség finanszírozásával kapcsolatos elképzeléseket.

A Daily Mirror kérdéseket sorol fel, amelyekre David Cameron kormányfőtől várja a választ. A lap többek között azt firtatja, hogyan kárpótolják azokat, akiknek tönkretették az üzletét a fosztogatók, milyen támogatást nyújtanak az érintett városrészek újjáépítéséhez, milyen változtatásokat kezdeményeznek az oktatási rendszerben, hogy javítsák a tinédzserek kilátásait, és mit tesznek, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló zavargásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!