Nagyvilág

2011.08.01. 19:08

A fő román kormánypárt vezetősége vitát indított a verespataki aranybánya-beruházásról

Bukarest  (MTI) - A Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás napirenden szerepelt a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) központi vezető testületének hétfői ülésén - közölte hétfőn Sever Voinescu, a párt alelnöke, aki egyben a politikai alakulat szóvivője.

Bukarest  (MTI) - A Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás napirenden szerepelt a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) központi vezető testületének hétfői ülésén - közölte hétfőn Sever Voinescu, a párt alelnöke, aki egyben a politikai alakulat szóvivője.

 Voinescu rámutatott, hogy Monica Macovei demokrata párti európai parlamenti képviselő felvetette Verespatak kérdését a párt központi vezető testület hétfői ülésén, de a demokrata pártiaknak még nincs hivatalos álláspontjuk, mert a vélemények megoszlanak. Hozzátette: a vita még az elején tart, de már most látszik, hogy sokféle álláspont van, így egyesek támogatják a beruházás megvalósulását, másoknak súlyos kételyeik vannak a tervvel kapcsolatban, míg mások kifejezetten ellenzik.

A következtetések levonása még túl korai - mondta Voinescu, de Emil Boc pártelnök és miniszterelnök tudomásul vette, hogy a PD-L-ben hivatalosan is elkezdődött a vita. Hozzátette: még számos részletet kell megismerniük a beruházásról, ezért a párt következő ülésein várhatóan tárgyalni fognak még Verespatakról.

Az Európai Parlament néppárti frakciójához tartozó PD-L képviselője, Monica Macovei - aki korábban román igazságügyi miniszter is volt - egy nappal korábban jelentette be, hogy pártja hétfői ülésén felveti a verespataki beruházás kérdését, miután a román kulturális minisztérium kibocsátotta a Kirnyik-hegység régészeti mentesítési bizonylatát, így fontos akadály hárult el a bánya megnyitása elől.

Macovei szerint ennek az engedélynek a kibocsátásával a román kormány gyakorlatilag már engedélyezte a ciántechnológiás kitermelést Verespatakon. Emlékeztetett: az Európai Parlament tavaly fogadta el az Áder János és Tőkés László néppárti képviselők által kezdeményezett állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig terjessze elő a cianidos bányászati technológiák teljes betiltását célzó jogszabálytervezetet. Macovei emlékeztetett, hogy ő is a határozat mellett szavazott.

Verespatak örökségvédelmét javasolja a képviselő

Az EP-képviselő ellenzi a verespataki aranybánya megnyitását, és azt kéri a román kormánytól, hogy terjessze fel az UNESCO örökségvédelmi listára Verespatakot. A román kulturális minisztérium ezt nem tette meg annak ellenére, hogy a szaktárca alá tartozó országos műemlékvédelmi bizottság a felterjesztés mellett foglalt állást.

A Rosia Montana Gold Corporation Verespatakon tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében. A vállalat ciántechnológiát alkalmazna, ami számos civil, egyházi és tudományos szervezetek tiltakozását váltotta ki.

A kitermelés megkezdéséhez a beruházónak a környezetvédelmi engedélyt kell még megszereznie, amit egy tárcaközi szakértői bizottság javaslata alapján a román kormány adhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!