Nagyvilág

2011.07.04. 18:33

Újabb darázsfészekbe nyúlt az USA Pakisztánban a melegek nyílt támogatásával

Iszlámábád/London  (MTI) - Hevesen elítélték és "kulturális terrorizmusnak" nevezték pakisztáni vallási csoportok, hogy Washington iszlámábádi képviselete megtartotta első melegjogi rendezvényét - adta hírül hétfőn a BBC News.

Iszlámábád/London  (MTI) - Hevesen elítélték és "kulturális terrorizmusnak" nevezték pakisztáni vallási csoportok, hogy Washington iszlámábádi képviselete megtartotta első melegjogi rendezvényét - adta hírül hétfőn a BBC News.    A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek (GLBT) támogatására szervezett ünnepségre június 26-án került sor az iszlámábádi amerikai nagykövetségen. A helyi média vasárnap számolt be az eseményről, amely nagy port kavart a különböző online fórumokon, ráadásul kiváltotta a legnagyobb iszlamista politikai párt haragját is. A Dzsamaat-i-Iszlami által a konzervatív vallási csoportok nevében kiadott közlemény szerint a rendezvény megtartása kulturális terrorizmussal ér fel, és a drón- és rakétatámadások után az Egyesült Államok részéről végrehajtott "második legveszélyesebb offenzívának" tekinthető.

"Az ilyen emberek a társadalom szemetei"

    Az eseményen több mint 75-en vettek részt: a helyi melegek érdekeit védő csoportok vezetői mellett jelen volt több külföldi diplomata és különböző jogvédő szervezetek képviselői is. A vendégeket fogadó Richard Hoagland nagykövet-helyettes elmondta, hogy Washington továbbra is támogatni fogja az emberi jogok érvényesülését, így a Pakisztánban élő homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek jogait is. "Világos akarok lenni: az amerikai nagykövetség azért van itt, hogy támogasson titeket és mellétek álljon a jogaitokért folytatott küzdelem minden egyes lépésénél" - hangsúlyozta Hoagland.

    A pakisztáni alkotmány nem tesz külön említést a homoszexuálisokról, de az országban 1990-ben bevezetett iszlám törvénykezés (saría) értelmében bármilyen homoszexuális cselekedet illegálisnak minősül, és korbácsolással, szabadságvesztéssel, sőt halállal is büntethető.

    "Az ilyen emberek a társadalom szemetei (...) Nem érdemlik meg, hogy muszlimok vagy pakisztániak legyenek, és az amerikai kormány által hangoztatott, nekik ígért támogatás és védelem a Pakisztán elleni legrosszabb társadalmi és kulturális terrorizmus" - olvasható az iszlamista párt urdu nyelven írt közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!