Nagyvilág

2011.07.29. 13:44

Tizenkét európai fővárosban tiltakozás a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának diszkriminációja miatt

Bukarest  (MTI) - Csendes tiltakozást helyezett kilátásba tizenkét európai fővárosban a román nagykövetségek előtt egy civil szervezet, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar tagozatot ért diszkriminációra kívánja felhívni a figyelmet.

Bukarest  (MTI) - Csendes tiltakozást helyezett kilátásba tizenkét európai fővárosban a román nagykövetségek előtt egy civil szervezet, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar tagozatot ért diszkriminációra kívánja felhívni a figyelmet.

 

Ádám Valerián, a Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület titkára az MTI-nek pénteken elmondta: a tiltakozásra azt követően kerül sor, hogy az egyetem román többségű vezetősége több olyan döntést hozott, amelyek hátrányosan érintik a magyar tagozatot.

A romániai magyar orvosokat és egyetemi oktatókat tömörítő civil szervezet főként azt kifogásolja, hogy az egyetem román többségű szenátusa által elfogadott új egyetemi charta nem tartja tiszteletben az új romániai oktatási törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a multikulturális egyetemeken a magyar tagozat főtanszékekbe/intézetekbe szerveződjön, vagyis az oktatás nyelve szerint különüljön el, és nagyobb döntési jogkörnek örvendjen.

A magyar tagozat oktatói tüntetőleg kivonultak a szavazásról, de az egyetem szenátusában a régi charta szerint a román tagozat képviselői kétharmad arányban vannak jelen, így a testület megszavazhatta az intézmény új alapvető szabályzatát.

Nagy Örs, az egyetem rektorhelyettese a Krónika című napilapnak elmondta: az új egyetemi charta visszalépést jelent, hiszen rosszabb, mint a régi. Egyrészt a magyar tagozatnak nem biztosít döntéshozatali jogot, másrészt az új oktatási törvény által lehetővé tett tagozatalakítási lehetőséget startból kizárja - mondta Nagy Örs.

Ádám Valerián közölte: a tervek szerint a román nagykövetségek előtti tiltakozás egy időben zajlik majd az európai fővárosokban augusztus 11-én romániai idő szerint este hét és kilenc óra között. Az egyesület Marosvásárhelyen is imával egybekötött tiltakozást tervez, de ezt az akciót egyelőre nem engedélyezte a helyi rendőrség.

Az egyesület titkára szerint azért időzítették augusztus 11-re a megmozdulást, mert a román oktatási minisztériumnak egy nappal korábban kellene jóváhagynia az új oktatási törvény szerint a romániai egyetemek által elfogadott új chartákat. Ádám Valerián szerint amennyiben a minisztérium visszaküldi a marosvásárhelyi egyetemnek a kifogásolt szabályzatot, elállnak a tiltakozástól.

Az egyetemi charta ellen foglalt állást Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes is, aki a román oktatási miniszterrel korábban folytatott tárgyaláson kifejtette: nem kellene, hogy a szaktárca jóváhagyja a szabálytalanul elfogadott dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!