Nagyvilág

2011.07.04. 18:54

Meghalt Habsburg Ottó - Földi maradványait Bécsbe viszik

Budapest (MTI) - A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomába viszik, ahol nyugszik Mária Terézia és Ferenc József is,  a szívurnát pedig, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.

Budapest (MTI) - A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomába viszik, ahol nyugszik Mária Terézia és Ferenc József is,  a szívurnát pedig, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.A Habsburg titkárság közleménye szerint a szívurna egy hagyomány a Habsburg családban, több családtagnak is helyeztek már el ilyet. "Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, mert Pannonhalma igen közel állt a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven".

A titkárság azt nem közölte, hogy a szívurnát mikor helyezik el. A főherceg lelki üdvéért július 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartanak szentmisét.

Testét Mária Terézia mellett helyezik örök nyugalomra

Habsburg Otto testét Bécsbe szállítják, s ott a dinasztia temetkezési helyén a Kapucinus templom kriptájában (Kapuzinerkirche) helyezik örök nyugalomra. Ebben a császári kriptában nyugszik számtalan arisztokrata és főméltóság, valamint a Habsburg-ház uralkodói, egyebek mellett Mária Terézia, Ferenc József és Sisi is itt alussza örök álmát. Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia, az utolsó Habsburg-trónörökös (1961-ig trónkövetelő, majd lemondott trónjáról) sírhelyét sok éve kialakították már itt, aminek eddig a talapzata volt látható. A Habsburg kriptául szolgáló kiterjedt pincerendszerben Habsburg Otto kijelölt nyughelye csupán 2-3 méterre fekszik a Ferenc József, Sisi és egyetlen fiúk Rufolf mai napig koszorúkkal és gyertyákkal övezett nyughelyétől.

Habsburg Ottó itt még lakatlan nyughelye a bécsi Kapucinus templomban

Habsburg Ottó és a bencések

A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának altemplomában helyezik örök nyugalomra - mondta Hortobágyi Cirill perjel hétfőn az MTI érdeklődésére.

Habsburg Ottó maga döntött így; Habsburg Mihály főherceget két évvel ezelőtt bízta meg az urnahely elkészíttetésével - ismertette a perjel. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki, azt márványlappal zárják majd le.

Habsburg Ottó és a bencések kapcsolatáról a perjel elmondta: diákkorában pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták Habsburg Ottót a magyar nyelv és a magyar történelem ismeretére, készítették fel az érettségire. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert voltak a tanárai - tette hozzá Hortobágyi Cirill.

Irántuk érzett háláját rótta le Habsburg Ottó azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után, inkognitóban ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba és a kriptában virágot helyezett el volt tanárai sírjára. A bencésekhez fűződő bensőséges kapcsolatát jelezte többszöri pannonhalmi látogatása, továbbá az is, hogy tiszteletbeli elnökségi tagja volt a Bencés Diákszövetségnek - mondta Hortobágyi Cirill.

- MTI/MON -

Meghalt Habsburg Ottó - a XX. század egyik jelentős tanúja távozott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!