Nagyvilág

2011.07.14. 11:10

Hóesés a sivatagban

Valami biztos nem stimmel globálisan, a világ egyik legszárazabb területén nyolcvan centis hó esett.

Valami biztos nem stimmel globálisan, a világ egyik legszárazabb területén nyolcvan centis hó esett.Dél-Amerikában, egészen pontosan a chilei Atacama-sivatagban nyolcvan centiméternyi hó esett, egy durva hidegfrontnak köszönhetően. Szerdán, a fővárosban, Santiagóban mínusz 8 fok alá zuhant a hőmérséklet és a környező országok, Argentína és Uruguay is nulla körüli hidegben didereg. Dél-Amerikában is kemény a tél.

Az Atacama-sivatagban éves szinten 50 milliméternyi csapadék szokott hullani, sőt egyes pontokon csupán 1 – 3 milliméter az átlag. Volt, hogy negyven évig nem esett semmi a területen, az idei hóeséshez hasonló pedig legalább húsz éve nem volt. A sivatagot a NASA és a National Geograpihic is nemes egyszerűséggel a világ legszárazabb sivatagának titulálta, most mégis 80 centis hó esett.

A téli időszakban, június, július, augusztus – a helyi honlapok szerint - a nappali hőmérséklet 22°C körül szokott alakulni, míg éjszaka 4°C -ra hűl a hőmérséklet, szélsőséges esetekben előfordulhat -2°C . ezzel szemben nyáron, január, február, március hónapokban 27°C - 32°C között ingadozik a nappali, míg 16°C körül az éjszakai hőmérséklet. Az Atacama-sivatag csillagvizsgálóiról is híres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!