Nagyvilág

2011.07.06. 15:59

Elfogadta az osztrák parlament a helységnévtábla-kompromisszumot

Bécs  (MTI) - A szavazatok nagy többségével elfogadta az osztrák parlament szerdán a kisebbségi törvény helységnévtábla-kompromisszum néven emlegetett módosítását, amelytől egy több évtizedes vita lezárását remélik.

Bécs  (MTI) - A szavazatok nagy többségével elfogadta az osztrák parlament szerdán a kisebbségi törvény helységnévtábla-kompromisszum néven emlegetett módosítását, amelytől egy több évtizedes vita lezárását remélik.    A módosítás központi eleme, hogy 164 dél-karintiai településen írja elő kétnyelvű, szlovén-német helységnévtáblák és más "hivatalos útjelzők" használatát. Ez kétszer több, mint ahány településen jelenleg használnak kétnyelvű táblákat. Egyúttal alkotmányos erejű törvény rangjára emelték ezt és a szlovén, a horvát, valamint a magyar népcsoportok hivatalos nyelvhasználatára vonatkozó szabályozást.

    Az új törvény kompromisszumot jelent a karintiai tartományi vezetés korábbi elutasító álláspontja és a szlovén kisebbségi szervezetek követelése között, ezért történelmi jelentőségűként emlegetik. Több kisebbségi szervezet, köztük magyar egyesületek ugyanakkor nem teljesen elégedettek vele. Szlovénia nagykövete a parlamentben az osztrák sajtónak kijelentette, a módosítás "helyes irányba tett lépés", de nem jelentheti egy folyamat végét.

    Noha Karintiában az egyes településekről név szerint, egyenként egyeztettek, a megoldás a gyakorlatban 17,5 százalék feletti kisebbségi lakosság mellett ír elő kétnyelvű táblákat. Erre az irányszámra a törvény indoklása is utal. A 17,5 százalék félúton áll az eddigi népcsoport-törvényben szereplő 25 százalékos küszöb és az osztrák alkotmánybíróság korábbi egyedi ítéleteiben irányadónak tekintett tíz százalék között.

Jogszabály vonatkozik a burgenlandi horvát, szlovén és magyar feliratokra

    A törvényben szerepel az is, hogy az új szabályozás nem vezethet már meglévő táblák eltávolításához.

    A jogszabály vonatkozik a burgenlandi horvát, szlovén és magyar feliratokra is. Magyar helységnévtáblákat továbbra is négy településen - Felsőpulyán (Oberpullendorf), Őriszigeten (Siget in der Wart), Felsőőrön (Oberwart) és Alsóőrön (Unterwart) - ír elő.

    Kiköti azt is, hogy a feliratoknak formailag és méretükben megegyezőknek kell lenniük. Ennek a kitételnek a hátterében az áll, hogy a 2000-es évek közepén Jörg Haider akkori tartományi kormányfő megpróbálta megkerülni az alkotmánybírósági ítéleteket azzal, hogy a szlovén feliratokat csak kis kiegészítő táblákon engedte elhelyezni. Ezt az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette.

    A szlovén és a horvát kisebbségnek már az 1955-ös, Ausztria szuverenitását visszaadó Államszerződés különleges jogokat biztosított, köztük a kétnyelvű földrajzi megnevezések használatának jogát. A részletszabályozást azonban mindeddig nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Az 1970-es években a helyzet odáig fajult, hogy míg az éjszaka leple alatt szlovén szervezetek táblákat helyeztek ki, német nemzeti érzelmű csoportok leszerelték ezeket és a hivatalos táblákat is.

    Az új törvény politikai megállapodáson alapul, amelyet a karintiai, az osztrák szövetségi kormány és a helyi szlovén kisebbségi szervezetek írták alá áprilisban. A törvényjavaslat szövegét azonban az utóbbiak egyike, a Karintiai Szlovénok Tanácsa elutasítja. Úgy látják, hogy a javaslat több ponton is visszalépés a memorandumhoz képest. A szöveg egyes elemeit burgenlandi szlovén, valamint horvát és magyar kisebbségi egyesületek is bírálták, és leginkább azt nehezményezték, hogy velük nem egyeztettek arról, noha őket is érinti.

     Josef Ostermayer, a memorandumot a kormány részéről aláíró államtitkár a múlt héten vitatta, hogy nem egyeztettek minden érintett szervezettel. Kiemelte, a törvény értelmező részében az is szerepel, hogy nem teremthet az eddiginél hátrányosabb feltételeket. Hangsúlyozta azt is, hogy folyamatban van a kisebbségekről szóló törvény egy másik módosítása is.

    A politikai pártok - az ellenzéki Zöldek kivételével - elutasították a tárgyalások újranyitását, ahogy Heinz Fischer köztársasági elnök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!